Araknofobia
Araknofobia on eräs fobian laji. Se tarkoittaa hämähäkkejä kohtaan tunnettua neuroottista, voimakasta pelkoa tai kauhua, jonka seurauksena henkilön jokapäiväinen toiminta ja sosiaalinen vuorovaikutus kapeutuu häntä itseään ahdistavalla tavalla. Sairaudeksi ilmiö lasketaan vasta, kun se häiritsee merkittävästi henkilön toimintakykyä. Hämähäkeissä on purevia ja myrkyllisiä lajeja, mutta Suomessa ei ole hämähäkkilajeja, jotka olisivat vaarallisia ihmiselle.
On esitetty, että araknofobia saattaisi olla geneettistä perua[1], mutta uusimpien tutkimusten mukaan näin ei vaikuta olevan. Sitä vastaan puhuu se seikka, että hämähäkkipelko kuuluu lähes yksinomaan länsimaiseen, eurooppalaisten ja heidän jälkeläistensä kulttuuriin.[2] Darwin-keskuksen tutkija Jan Beccaloni on arvioinut, että araknofobia on opittua. Sitä esiintyy lähes ainoastaan länsimaissa, mutta siellä se kuitenkin on yleisimpiä kammoja.[3] Hämähäkkipelon alkuperän oletetaan olevan peräisin keskiajan Euroopassa, jossa uskottiin erilaisten kulkutautien, ruton, lavantaudin ja muidenkin sairauksien syntyneen hämähäkkien puremasta. Sadut ja kauhuviihde ovat säilöneet pelot jälkipolville.[2] Vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin jo puolivuotiaiden lasten reagoivan voimakkaammin hämähäkkien ja käärmeiden kuviin kuin muihin kuviin. Tutkimuksen tulkittiin viittaavan siihen, että hämähäkkien ja käärmeiden pelko on synnynnäistä.[4]
Lähteet
- Fear of spiders can develop before birth NBCNews.com. 18.2.2010. Viitattu 13.11.2012. (englanniksi)
- Erkki Hakkonen: Hämähäkkikauhu syntyi keskiajalla Tiede, tiede.fi. 6/2000. Viitattu 21.9.2012, päivitetty 1.11.2017.
- Kivipelto, Arja: Katso, tutkija töissä!. Helsingin Sanomat, 2010, nro 4.5., s. D2.
- Sarah Gibbens: Are We Born Fearing Spiders and Snakes?. National Geographic, 26.10.2017. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 1.11.2017.
Aiheesta muualla
- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Araknofobia Wikimedia Commonsissa