Apteekkarinruusu

Apteekkarinruusu eli puna-apteekkarinruusu (Rosa 'Officinalis')[1][2] on Rosa Gallica-ryhmään eli ranskanruusuihin kuuluva ruusulajike,[3] jolle tunnusomaista ovat punaiset, karmiinin ja purppuran sävyiset kukat ja klassinen ruusuntuoksu. Ruususta valmistettua ruusuvettä ja öljyä on vuosisatojen ajan käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin ja hajusteissa.[4][5]

Apteekkarinruusu
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Alaheimo: Rosoideae
Suku: Ruusut Rosa
Lajikeryhmä: Tarhagallianruusut Rosa Gallica-Ryhmä
Lajike: ’Officinalis’
Katso myös

  Apteekkarinruusu Commonsissa

Alkuperä

Apteekkarinruusu, kuten muutkin ranskanruusut, ovat keski- ja eteläeurooppalaisen gallianruusun (Rosa gallica) risteymälajikkeita. Gallianruusu oli yksi varhaisimmista viljellyistä ruusulajeista Euroopassa. Kreikkalaiset ja roomalaiset ottivat sen ensin käyttöön ja sittemmin sitä kasvatettiin keskiaikaisissa puutarhoissa.[6] Ensimmäiset tiedot apteekkarinruusun olemassaolosta ovat Britanniasta 1400-luvulta. Arvellaan, että ruusu, jonka lancasterilaiset valitsivat tunnuksekseen Ruususodissa (1455–1485) oli Rosa gallica officinalis.[7] Britanniassa ruusun yhtenä nimenä on nykyäänkin Red Rose of Lancaster. Ruusun muita englanninkielisiä nimiä ovat apothecary's rose, old red damask, official rose ja crimson damask rose.[8][7] Apteekkarinruusun alkuperä on tuntematon.[9] Legendan mukaan ristiretkeltä palannut Thibault IV toi sen Englantiin vuonna 1250.[10] On myös väitetty, että se oli Kaarle Suuren hovissa jo 8. vuosisadalla.

Apteekkarinruusua on viljelty vuosisatojen ajan käytettäväksi lääkinnällisiin tarkoituksiin ja hajusteissa.[5] Nimen apteekkarinruusu se sai 1800-luvulla Ranskan Provinsin kaupungissa, jossa apteekkareilla oli tämä ruusu kasvamassa sisäänkäynnillään. Ruususta tuli apteekkien symboli.[7] Provinsin kaupunki tuli tunnetuksi asiantuntemuksestaan valmistaa erittäin arvostettuja ruusutuotteita, kuten kuivattuja terälehtiä, ruusuvettä ja ruusuöljyä.[10] Officinalista viljeltiin Provins'ssä 1900-luvun alkuun asti.[11] Apteekkarinruusun ranskankielinen nimi on Rose des apothicaires. Ruotsinkielinen nimi on apotekarros.

Kuvaus

Apteekkarinruusu (Rosa 'Officinalis')

Apteekkarinruusu kasvaa 80–120 cm korkeaksi pystyksi, tuuheaksi pensaaksi. Versoissa on piikkejä. Lehdet ovat tummanvihreät, nahkamaiset, himmeäpintaiset.[11][8][12] Ruusu kukkii Suomessa heinäkuussa kolmisen viikkoa. Kukat ovat halkaisijaltaan noin 8 cm, puolikerrannaisia, aluksi karmiinin-, myöhemmin purppuranpunaisia. Terälehtiä on parikymmentä kolmessa kerroksessa. Keltaiset heteet näkyvät selvästi terälehtien keskellä. Kukinnoissa on 2 – 6 kukkaa.[11][8][12][3] Kukan tuoksu on voimakas, klassinen ruusuntuoksu.[4][5][8] Kukinnan jälkeen muodostuu pyöreitä kiulukoita.[12] Kasvaa parhaiten aurinkoisessa paikassa, hedelmällisessä, humusrikkaisessa maaperässä, mutta sietää myös varjoa ja niukkaravinteista maaperää.[5] Apteekkarinruusu menestyy Suomessa kasvuvyöhykkeillä I – III.[11]

Lähteet

  1. Rosa 'Officinalis' Kasvien suomenkieliset nimet. Finto, Suomalainen asiasanasto ja ontologiapalvelu. Viitattu 26.10.2020.
  2. Suomen Lajitietokeskus: Rosa (Gallica-Ryhmä) 'Officinalis'
  3. Apteekkarinruusu (Rosa Officinalis) Kasvikortisto. Puutarha.net. Viitattu 26.10.2020.
  4. Gudrun Manell & Bertil K. Johansson: Ruusut – Suomen oloihin soveltaen suomentanut Hannele Vainio – Otava - Sivu 80.
  5. Rosa gallica var. Officinalis gardenia.net. Viitattu 26.10.2020.
  6. Rosa Gallica L - French Rose gobotany.nativeplanttrust.org. Viitattu 26.10.2020.
  7. Rosa gallica officinalis, Apothecary Rose UST Medicinal Carden. 31.1.2017. Viitattu 26.10.2020.
  8. Rosa gallica var. Officinalis - Apothecary’s rose RHS The Royal Horticultural Society.
  9. Rosa gallica officinalis classicroses.co.uk. Viitattu 26.10.2020.
  10. Patricia Routley: Rosier de Provins ordinaire helpmefind.com. Toukokuu 2012. Viitattu 26.10.2020.
  11. Rosa officinalis simolanrosario.com. Viitattu 26.10.2020.
  12. Apteekkarinruusu (Officinalis) Suomen ruususeura. Arkistoitu 29.10.2020. Viitattu 26.10.2020.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.