Ansiomerkki

Ansiomerkki on ansioista tai arvostuksesta annettava kunniamerkkiä vähäisempi puvun rinnassa tai napin lävessä pidettävä rintamerkki, pinssi tai ns. valtiollinen ansiomitali ritarikunnan tai muun tunnuksen omaisessa arvonauhassa.

Valtiolliset juhlalliset ansiomitalit, sekä kolikot valmistetaan valtiontoimesta rahapajalla metallitaiteilijan käsityönä.

Etymologia

Ansio- sekä kunniamerkkejä myöntää usea taho, ja niitä voidaan luokitella usealla tavalla. Virallisiksi ansiomerkeiksi on yleensä katsottu valtiovallan sekä yhteiskunnallisesti vaikuttavien toimijoiden myöntämät ansiomerkit.

Suomessa virallisiksi ansiomerkeiksi luetaan ministeriöiden, puolustusvoimien, sekä kauppakamarin myöntämät ansiomerkit, lisäksi epävirallisiksi yksityisten sekä eri yhteisöjen ja yhdistysten myöntämät ansiomerkit.

Muiden kuin valtiovallan myöntämiä (valtakunnallisen luonteen omaavien yhteisöjen ansio- ja kunniamerkkejä) ovat muun muassa kirkolliset ritarikunnat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon, Suomen ortodoksisen kirkon, Suomen Kuntaliiton, Suomen Yrittäjien, Keskuskauppakamarin ja Suomen Talousseuran myöntämät ansio- ja kunniamerkit. Myös. yksityisiä ansiomerkkejä on monilla järjestöillä ja yhteisöillä kuten yrityksillä, ammattiliitoilla, ylioppilaskunnilla ja opiskelijakunnilla. Ansiomerkin ”virallisuus” on vaikeasti määriteltävä käsite.

Heraldiikassa

Heraldiikassa ansiomerkkejä ei lisätä vaakunaan, vaakunaan voidaan tehdä lisäys vain ritari- ja kunniamerkeistä mikäli näitä on vaakunan haltijalle myönnetty. Suomessa tapa rajoittuu lähinnä vaakunoihin, joiden haltijat ovat saaneet pohjoismaisten ritarikuntien ritari- ja kunniamerkkejä.

Lähteet

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.