Annecy

Annecy on kaupunki Ranskassa, Rhône-Alpesin hallintoalueella (région), Haute-Savoien departementissa, jota se myös hallinnoi departementin hallituskaupunkina. Kaupunki sijoittuu samannimisen järven (Lac d'Annecy) rannalle, Alppien pohjoisreunalle, Chambéryn ja Geneven väliin. Kaupungissa on 51 023 asukasta (2006) ja sen väestötiheys on 3 738 asukasta neliökilometrillä[1].

Annecy
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Annecy

Koordinaatit: 45°54′00″N, 6°7′49″E

Valtio Ranska
Alue Rhône-Alpes
Departementti Haute-Savoie
Arrondissementti Annecy
Hallinto
  Kaupunginjohtaja Jean-Luc Rigaut
Pinta-ala
  Kokonaispinta-ala 13,75 km²
Korkeus 448 m
Väkiluku (2006) 51 023
  Väestötiheys 3 738,0 as./km²
  Metropolialue 186 000
Aikavyöhyke UTC+1
  Kesäaika UTC+2
Postinumero 74000
Suuntanumero(t) +33450









Historia

Palais de l'Isle – palatsi saarella

Lac d'Annecyn pohjoisranta oli asutettu viimeistään 3100 eaa. Alue jäi Rooman vallan alle 62 eaa., ja näihin aikoihin kaupungin paikalla sijaitsi pieni käsityöläiskylä Boutae, joka on roomalainen nimitys Annecylle. Rooman vallan heiketessä kansainvaellukset aiheuttivat niin paljon turvattomuutta, että kylä kuihtui täysin. Legendan mukaan asutus siirtyi läheisen Annecy-le-Vieux’n kukkulalle, mutta tätä ei ole koskaan saatu todistettua arkeologisin tutkimuksin.

Tärkeä sijainti Geneven ja Chambéryn välissä on jättänyt paljon merkintöjä kaupungista 900- ja 1000- luvuilta näiden kahden kaupungin asiakirjoihin. Annecysta tuli kreivikunnan pääkaupunki 1200-luvulla Genèven kreivien tullessa ajetuksi alueen silloisesta keskuksesta ajauduttuaan vakaviin konflikteihin piispojen kanssa. 1100-luvulta lähtien Thiou-joen rannoille alkoi kerääntyä tiivis käsityöläisten ja kauppiaitten yhteisö.

Clément VII:n, Genèven suvun viimeisen edustajan kuoltua ja suvun sammuttua alue liitettiin Savoijin kuningashuoneeseen. Vuonna 1444 Annecysta tuli Savoijin herttuan erioikeudella pääkaupunki seudulle, johon kuuluivat kunnat Genevois, Faucigny ja Beaufortain.

Vanha postikortti, joka kuvaa vanhaa kaupunkia ja Annecyn linnaa.

Kalvinismin levittyä Genevestä 1500-luvulla tuli Annecysta François de Salesin johtaman vastauskonpuhdistuksen keskus vuonna 1535. 1600-luvun lopulta lähtien Annecyyn alkoi voimakkaasti keskittyä teollisuutta, joka sai voimansa Thiou-joesta tuotetusta vesivoimasta. Ranska valloitti Savoijin alueen vallankumouksensa aikana 1800-luvun alussa, ja alue liitettiin Mont-Blancin departementtiin, jonka silloinen keskus oli Chambéry. Pian, vuonna 1815, alue palautettiin kuitenkin takaisin Savoijien kuningashuoneelle.

Vuonna 1860 Savoiji liitettiin Ranskaan, ja Annecysta tuli uuden Haute-Savoien departementin hallintokeskus. 1900-luvun teollinen keskittyminen kaupunkiin ei haitannut alppien ja järven vetovoimaan pohjautuvan turismin kehittymistä.

1. tammikuuta 2017 Annecyn kaupunkiin yhdistyi viisi kuntaa: Annecy-le-Vieux, Cran-Gevrier, Meythet, Pringy ja Seynod.[2]

Arkkitehtuuri

Vanhan kaupungin kattoja Annecyn linnalta kuvattuna.

Keskiaika

  • Le Palais de l’Isle: 1100-luvulla rakennettu linnake, joka on rakennettu keskelle Thiou-joen kanaalia. Le Palais de l’Isle rakennettiin palvelemaan oikeuspalatsia ja toimimaan vankilana. Se on kaupungin symboli ja yksi Ranskan kuvatuimmista nähtävyyksistä.
  • Le château d’Annecy: kaupungin yllä sijaitseva Annecyn linna oli entinen Geneven kreivien ja Genevois-Nemoursin herttuoiden (kuuluvat Savoijin kuningashuoneeseen) kotipaikka 1600–1800-luvuilla. Nykyisin linnassa toimii mm. Annecyn historian ja taiteen konservatorio.
  • Vanhaa kaupunkia halkovat lukuisat kanaalit ja kävelykadut. Yksi kauneimmista on rue Sainte-Claire 1600–1700-luvun romanttisine holvikaarineen. Kaupungissa on myös lukuisia suihkulähteitä, kuten Saint-Jeanin kaivo, joka sijaitsee rue Carnot’n ja rue Royalen kulmassa, Annecyn kaupallisen ja poliittisen elämän sydämessä.
  • Kanaalijärjestelmä, joka ohjaa ja säätelee Lac d’Annecyn vedet kaupungin halki, koostuu useista, paikoin maan alla kulkevista kanaaleista ja sulkujärjestelmistä. Insinööri Sadi Carnot kehitti kanavaverkostoa suunnittelemalla sulkujärjestelmän ennen kuin tuli valituksi Ranskan tasavallan presidentiksi 1887.

Nykyaika

  • Le Pont des Amours: raudasta 1900-luvulla tehty kaunis silta Vassé-kanaalin suulla, joka yhdistää Eurooppa- puiston ja Pâquierin nurmikentät.
  • L'Hôtel Impérial Palace: hotelli ja sen yhteyteen kuuluvat kasino, uimaranta ja yleisölle vapaat puistoalueet avattiin vuonna 1913.
  • Haute-Savoien Prefektinvirasto 1800-luvulta
  • Kultturikeskus Bonlieu: modernissa rakennuksessa on teatteri, kirjasto, turistitoimisto, kauppoja ja toimistoja.
Le Pont des Amours
  • Annecyn oikeustalo: moderni ja ilmava rankennus, joka on parhaillaanmilloin? kunnostettavana tammikuussa 2001 tapahtuneen pommi-iskun jäljiltä
  • Lycée Berthollet: napoleonilaistyyppinen lukio, perustettu vuonna 1888
  • Genevois’n rahapaja: tiloissa toimii nykyään Annecyn historiallinen museo.

Kirkollisia rakennuksia

  • Saint-Pierren katedraali: rakennettu 1500-luvulla. François de Sales johti katedraalista käsin kalvinismin vastauskonpuhdistusta 1500-luvulla. Kirkossa on runsaasti barokkitaidetta ja 1800-luvun urut.
  • Saint-Mauricen kirkko: myöhäisgoottilainen 1400-luvun kirkko, jossa on samalta ajalta peräisin olevia maalauksia.
  • La Basilique de la Visitation: tässä 1900-luvulta olevassa basilikassa sijaitsevat François de Salesin ja Sainte Jeanne de Chantalin hautakammiot, ja sen puisto tarjoaa hienot näkymät.
  • La Basilique Saint-Joseph-des-Fins: rakennettu toisen maailmansodan aikana, arkkitehtina Dom Bello

Hallinto

Annecyn taajamaa koostuu 13 kunnasta: Annecy, Annecy-le-Vieux, Argonay, Chavanod, Cran-Gevrier, Épagny, Metz-Tessy, Meythet, Montagny-les-Lanches, Poisy, Pringy, Quintal ja Seynod.

Kaupunki on jaettu kolmeen hallintopiiriin:

  • Annecy-Centre (kaupungin keskusta): 15 344 asukasta
  • Annecy-Nord-Est (koillinen): 19 540 asukasta
  • Annecy-Nord-Ouest (luode): 44 164 asukasta. Annecy-Nord-Ouestin hallintoalueeseen kuuluvat kaupunkialueen ulkopuolelle jäävät asutuskeskukset La Balme-de-Sillingy, Choisy, Épagny, Lovagny, Mésigny, Metz-Tessy, Meythet, Nonglard, Poisy, Sallenôves ja Sillingy.

Annecyn asukasmäärän kehitys

1861: 9 370 1901: 13 611 1921: 15 004 1954: 33 114 1962: 43 255 1968: 54 484[1] 1975: 53 262[1] 1982: 49 965[1] 1990: 49 644[1] 1999: 50 324[1]

Koulutus

Annecyssa on kaksi korkea-asteen oppilaitosta:

  • École Supérieure d’Ingénieurs d’Annecy
  • Université de Savoie

Ystävyyskaupungit

Tapahtumat

Elokuva

  • Espanjalaisen elokuvan festivaali: järjestetään joka toinen vuosi maaliskuun lopussa
  • Kansainväliset animaatioelokuvajuhlat (Le Festival international du film d’animation d’Annecy): tunnettu elokuvafestivaali, joka järjestetään vuosittain kesäkuun alussa. Tapahtuma koostuu animaatioelokuvien esityksistä ja kilpailusta.
  • Italialaisen elokuvan festivaali: järjestetään vuosittain lokakuun alussa

Spektaakkelit ja juhlat

  • La Fête du lac: joka vuonna elokuun ensimmäisenä lauantaina järjestettävä spektaakkeli, jonka teemat muuttuvat vuosittain, mutta koostuvat ainakin ilotulituksista ja musiikista. Annecyn suurin yleisötapahtuma.
  • Les Noctibules: jokavuotinen heinäkuun kolmantena viikkona järjestettävä ”öisien katujen spektaakkeli”
  • Le Retour des Alpages: vuoriston maalaisten ”kaupunkiinpaluu”. Lokakuun toisena lauantaina järjestettävä laulun, tanssin, perinteiden ja käsityötaitojen juhla
  • Festivaali ”Le Bruit sous la neige”: musiikkia ja nykytaidetta maaliskuun puolivälistä toukokuun loppuun.

Urheilu

  • Annecy järjesti kahdeksannen nuorten yleisurheilun MM-kilpailun vuonna 1998.
  • Kaupunki yritti vuoden 2014 talviolympialaisten ehdokkuutta, mutta vailla menestystä.
  • Annecy oli Ranskan virallinen ehdokas vuoden 2018 talviolympialaisten pitopaikaksi.
  • Annecy on yksi maailman suosituimmista varjoliitopaikoista.

Liikenne

Annecy on moottoritie A41:n (E712) varressa, joka yhdistää Geneven ja Lyonin. Myös Italiaan on hyvät kulkuyhteydet Mont Blancin alittavan tunnelin kautta. Rautatieasemalta lähtee tavallisia- ja TGV-junia. TGV-junat saavuttavat kuitenkin huippunopeutensa vasta Lyonissa tai Mâconissa. Kaupungissa on myös lentokenttä, jolta lähtee useita päivittäisiä vuoroja Pariisin Orlyn lentoasemalle. Bussit ovat Annecyn ainoa julkisen liikenteen muoto.

Lähteet

  1. Résultats du recensement de la population 2006 Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 23. heinäkuuta 2009. (ranskaksi)
  2. Insee

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.