Angiografia

Angiografia eli verisuonten varjoainekuvaus on paikallispuudutuksessa tapahtuva toimenpide, jossa varjoainetta ruiskutetaan potilaan verisuoniin, minkä aikana halutuilta alueilta otetaan röntgenkuvia. Varjoainekuvauksilla voidaan selvittää muun muassa sydämen sepelvaltimoiden tukoksia (kardioangiografia).

Tietokonetomografia-angiografiakuva käsistä.

Tutkimus

Varjoainekuvaus vaatii huolellista esivalmistelua sekä jälkitarkkailua. Punktio tapahtuu joko reisi- tai rannevaltimosta. Potilaan suoneen viedään läpivalaisuohjauksella ohut katetri (muoviletku), jonka kautta varjoaine ruiskutetaan suoneen. Tämän aikana tutkittavalta alueelta otetaan röntgenkuvia. Varjoaine on jodipitoista, joten se voi aiheuttaa joillekin potilaille allergisia reaktioita. Mikäli varjoainekuvauksessa ilmenee muutoksia, voidaan potilaalle tehdä saman toimenpiteen aikana pallolaajennus. [1].

Tutkimusta ei siis voida tehdä potilaille, joilla on jodiallergia. Myös munuaisten vajaatoiminta voi olla este, sillä varjoaine rasittaa elimistöstä poistuessaan munuaisia. Diabetikoilla käytettävät, metformiinipitoiset lääkkeet on hyvä tauottaa tutkimusta edeltävänä sekä tutkimuspäivänä. Myös verenohennuslääkkeet on syytä tauottaa tutkimusta varten, jotta punktiokohta saadaan tyrehdytettyä tutkimuksen jälkeen.

Jälkihoito

Kun toimenpide on tehty, potilas viedään osastotarkkailuun. Osastolla sisäänviejä poistetaan potilaan valtimosta, minkä jälkeen punktiokohtaa painetaan yhtäjaksoisesti 10 minuuttia. Tämän aikana seurataan potilaan verenpainetta, pulssitasoa ja rytmiä. Painamisen jälkeen punktiokohtaan laitetaan kahden kilogramman painoiset haulipussit (yhteensä 4 kg), joiden pitää olla paikallaan kaksi tuntia. Tämän jälkeen vuodelepo jatkuu vielä kaksi tuntia eli potilas saa nousta vuoteesta neljän tunnin päästä toimenpiteestä. Vuodelevon aikana potilas ei saa nostella jalkojaan tai käsiään eikä muutenkaan liikkua sängystä. Juotavaa hän saa pillin avulla, mutta ruokaa vasta vuodelevon jälkeen. Runsas juominen kuvauksen jälkeen on suotavaa varjoaineen poistumisen nopeuttamiseksi. Kotiin potilas pääsee jo samana päivänä, mikäli kotona on aikuinen henkilö vointia valvomassa. Toimenpiteen jälkeen on muutaman päivän ajan varottava saunassa käymistä, ponnisteluja sekä voimaa vaativia suorituksia. Potilas ei saa nostaa yli yhden kilogramman painoisia taakkoja.

Lähteet

Viitteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.