Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys
Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry on ammatillisen koulutuksen järjestäjien edunvalvonta- ja palveluorganisaatio. AMKE osallistuu ammatillisen koulutuksen kehittämiseen OKM:n, OPH:n ja TEM:n työryhmissä. AMKEn tärkein tehtävä on ammatillisen koulutuksen työelämälähtöinen kehittäminen yhdessä yhdistyksen jäsenistön kanssa. AMKEn tavoitteena on vahvistaa koulutuksen järjestäjien roolia ja asemaa yhteiskunnassa. Tavoitteena on, että koulutuksen järjestäjällä on riittävät toimintaedellytykset vastata työelämän tarpeisiin ja yhteiskunnallisiin koulutustavoitteisiin siten, että myös yksilön näkökulma huomioidaan.
AMKEn tapahtumat ja koulutukset järjestää Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy, jonka yhdistys omistaa.
Toiminta
AMKEn toiminnan painopisteet ovat
- edunvalvonta eli ammatillisen koulutuksen edellytysten varmistaminen,
- yhteisten tavoitteiden tunnistaminen työnantajina,
- ammatillisen koulutuksen kansainvälistymisen tukeminen.
AMKE ry oli keskeinen vaikuttaja ammatillisen koulutuksen reformin valmistelussa vuosina 2015-2017. AMKE ry edustaa jäseniään koulutus- ja työvoimapolitiikan sekä lainsäädännön valmistelussa edistäen ammatillisen koulutuksen järjestämisen edellytyksiä. AMKE vaikuttaa ammatillisen koulutuksen ylläpito- ja rahoitusjärjestelmiin, kehittää koulutuksen järjestäjän johtamis- ja työnantajaosaamista sekä vahvistaa ammatillisen koulutuksen alueellista vaikuttavuutta. AMKE tekee tiivistä yhteistyötä puolueiden, ministeriöiden sekä elinkeino- ja työelämää, kuntia ja opiskelijoita edustavien järjestöjen kanssa. Tavoitteena on, että koulutuksen järjestäjä toteuttaa koulutustehtävää joustavasti ja asiakaslähtöisesti.
AMKE tarjoaa jäsenilleen koulutusta ja tietohallinnon palveluita sekä koordinoi kehittämishankkeita, joissa on mukana ammatillisen koulutuksen järjestäjiä. AMKE toimii valiokuntina, verkostoina ja työryhminä, joihin osallistuvat sen jäsenet ja sidosryhmät. Verkostoissa toimivat henkilöt keräävät ja levittävät hyväksi havaittuja toimintamalleja ja kokemuksia omissa organisaatioissaan. Verkostot käsittelevät myös valtakunnallista kehittämistä vaativia asioita, kuten vertailutiedon keräämistä, koulutuksia ja yhteishankintoja Lisäksi AMKE edistää koulutuksen järjestäjien, sidosryhmien ja valtion hallinnon edustajien verkostoitumista järjestämällä tilaisuuksia, koulutuksia, seminaareja ja työpajoja.
Jäsenet
AMKEn jäseniä ovat ammatillisen koulutuksen järjestäjät. AMKE ry:n jäseneksi voidaan hyväksyä julkis- tai yksityisoikeudelliset oikeuskelpoiset koulutuksen järjestäjät. Jäsenet kouluttavat yli 97 % ammatillisen koulutuksen opiskelijoista.
Organisaatio
AMKEn hallituksen ja toimiston tukena toimivat tulevaisuusvaliokunta sekä koulutuksen johtamisen (KOJO), henkilöstön kehittämisen (HRMD) ja kansainvälistymisen työryhmät ja verkostot sekä oppisopimusjaosto. Lisäksi AMKEn jäsenet muodostavat asianhallinta-, kiinteistö- ja tilapalvelu-, ravitsemuspalvelu- ja turvallisuusverkostot. AMKE ry ja sen tytäryhtiö AMKE Oy muodostavat AMKE-konsernin, jolla on yhteiset hallintopalvelut ja toimitilat.
AMKE-konserniin kuulunut osakeyhtiö AMKE International Oy purettiin vuonna 2015.[1]
Historia
AMKEa edelsi vuonna 1972 perustettu Ammatillisten Kurssikeskusten Liitto, joka muutti kehittyvän lainsäädännön myötä nimeksi Ammatillisen Aikuiskoulutuskeskusten Liitto vuonna 1990. Aikuiskoulutuskeskusten toiminnan laajentuessa ja muuttuessa perustettiin toimintaa täydentämään kaksi tytäryhtiötä, vuonna 1991 AIKE Oy ja 1995 AIKE International Oy.[2]
Vuoden 1999 koululainsäädännön uudistus oli selvä merkki, että jatkossa koulutuksen järjestäjäverkkoa kehitetään ikäneutraalimpaan suuntaan: vuosituhannen vaihteesta alkaen AKKL ja silloisessa muodossaan vuonna 2001 perustettu nuorisoasteen ammatillista koulutusta edustava Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY ry tiivistivätkin yhteistyötään.
Useiden yhdistymistunnusteluyritysten jälkeen järjestöt liitettiin yhteen 15.10.2010, jolloin perustettiin uusi järjestö, Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry, jonka alta AKKL ja KJY purettiin.[2]
AMKE-konserniin kuulunut osakeyhtiö AMKE International Oy purettiin vuonna 2015.[1]
Lähteet
- Uutinen www.amke.fi. Viitattu 7.1.2016.
- Jorma Sinkkonen: Työelämää kehittämässä, s. 176. Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry, 2014.