Taikaministeriö

Taikaministeriö (engl. Ministry of Magic) on Harry Potter -maailman velhomaailman fiktiivinen poliittinen elin, joka päättää velhomaailman asioista. Taikaministeriö sijaitsee Lontoossa maan alla, ja siellä työskentelee muun muassa taikaministeri Kingsley Kahlesalpa (engl. Kingsley Shacklebolt). Ensimmäinen Harry Potterissa esiintynyt taikamisteri on Cornelius Toffee (engl. Cornelius Fudge), joka oli Britannian taikaministeri vuosina 1990—1996. Seuraavaksi taikaministeriksi valitaan Rufus Rymistyir (engl. Rufus Scrimgeour). Rymistyir kuitenkin kuolee ja seuraavaksi viralliseksi taikaministeriksi valitaan Kingsley Kahlesalpa. Kahlesalvan jäätyä eläkkeelle seuraavaksi taikaministeriksi valitaan Hermione Granger.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Taikaministeriö elokuvassa Harry Potter ja Feeniksin kilta.

Ministeriö osoittautuu usein korruptoituneeksi, jopa diktaattorimaiseksi hallitukseksi, joka pyrkii pikemminkin peittelemään ja kiistämään yhteisönsä epäkohtia kuin korjaamaan niitä. Kirjassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset ministeriö joutuu Voldemortin käsiin Rufus Rymistyirin murhan jälkeen. Pius Sakian alaisena ministeriö alkaa vangita jästisyntyisiä velhoja ja lukita heitä Azkabaniin. Virallisena syynä näihin toimenpiteisiin on salaperäisyyksien osaston tekemä tutkinta, jonka tuloksien mukaan taikavoimat voivat siirtyä sukupolvelta sukupolvelle vain, jos velhot lisääntyvät, ja jästisyntyisten on täytynyt "varastaa" taikuutta ja "ryöstetyistä" velhoista on tullut surkkeja. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Taikaministerinä Harry Potter ja viisasten kivi -kirjasta lähtien toiminut Cornelius Toffee joutuu eromaan teosten Harry Potter ja Feeniksin kilta ja Harry Potter ja puoliverinen prinssi välisenä aikana, koska on vähätellyt lordi Voldemortin takaisinpaluun mahdollisuutta. Harry Potter ja puoliverinen prinssi -kirjasta eteenpäin taikaministerinä toimii Rufus Rymistyir. Rymistyir kuitenkin murhataan teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset, jolloin hänen tilalleen nousee Pius Sakia, joka on komennuskirouksen alaisena. Rowling on kertonut, että viimeisen kirjan tapahtumien jälkeen taikaministeriksi valitaan Kingsley Kahlesalpa. Kirjassa Harry Potter ja Feeniksin kilta Harry lähtee Albuksen kaartin kanssa Taikaministeriön salaperäisyyksien osastolle nähtyään näyn Voldemortista kiduttamassa Siriusta ja pyytämässä tältä ennustusta. Myöhemmin samassa kirjassa selviää, että näky oli ansa ja että Voldemort halusi Harryn salaperäisyyksien osastolle vain, koska Harry on ainoa, joka voi hakea ennustuksen. Kirjassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset Harry, Ron ja Hermione soluttautuvat ministeriöön, joka on Voldemortin vallassa.

Ministeriön kerrokset

  1. Taikaministerin toimistohuone ja apuhenkilökunta
  2. Aurorien päämaja, taikalainvartijaosasto, taikuuden sopimattoman käytön virasto sekä Velhojen neuvoston hallintopalvelut
  3. Unhoittajien päämaja, taikaonnettomuuksien ja -katastrofien osasto ja vahinkotaikojen peruutusosasto sekä jästinkestävien selitysten valiokunta
  4. Taikaolentojen sääntö- ja valvontaosasto, maahisyhteyksien virasto sekä otus-, henkilö- ja haamujaostot sekä tuholaisneuvontakeskus
  5. Kansainvälisen taikayhteistyön osasto, kansainvälisen taikakaupankäynnin normikunta, kansainvälinen taikalakivirasto sekä Kansainvälisen Velholiiton brittijaosto
  6. Taikaliikenneosasto, hormiverkkokonttori, luutasäännösten valvomo, porttiavainvirasto ja ilmiintymiskoekeskus.
  7. Taikaurheiluosasto, Ison-Britannian ja Irlannin huispausliigan päämaja, virallinen kitakivikerho ja älyttömien patenttien virasto
  8. Atrium
  9. Salaperäisyyksien osasto[1]

Taikaministeriöläiset

Ludo Bagman

Ludovic ”Ludo” Bagman[2] on taikaurheiluosaston huoleton päällikkö ja entinen Impoon Ampiaisten huispaaja. Hän pelasi lyöjänä. Jossain vaiheessa ennen peliuran loppua ilmeisesti harhautunut ryhmy on murskannut hänen nenänsä, mutta hän vähät välittää moisesta kauneusvirheestä.

Bagmania on syytetty aikanaan taikaministeriön tietojen luovuttamisesta pimeyden velhoille. Syytökset kumottiin Bagmanin kertoessa, ettei tiennyt tietoja antaneen Augustus Rookwoodin olleen vakooja ja Voldemortin alainen. Kaikki tuomioistuimen noita- ja velhojäsenet halusivat vain onnitella häntä loistavista pelisaavutuksista, eivätkä tuominneet häntä.

Bagman on Weasleyn isän Arthurin ystävä ja hankki heille paikat huippuaitioon huispauksen MM-kisoihin neljännessä kirjassa. Bagmania syytetään siitä, ettei hän lähtenyt ajoissa etsimään osastoltaan kadonnutta noitaa Bertha Jorkinsia. Tämän vuoksi Percy Weasley ei pidä hänestä.

Huispauksen MM-kisoissa Bagman lyö Fred ja George Weasleyn kanssa vetoa Irlannin voiton puolesta, mutta Bulgarian etsijä Viktor Krum nappaa siepin. Bagman häviää kaikki vetonsa, jolloin maahiset vievät kaiken hänen kultansa. Tämän vuoksi Bagman maksaa pojille katoavalla metsinkäiskullalla ja pakoilee näitä koko loppuvuoden.

Pelastaakseen rahatilanteensa Bagman lyö vetoa, että Harry voittaisi kolmivelhoturnajaiset ja yritti auttaa häntä voittoon tarjoamalla apua, mutta hän kieltäytyi. Kuitenkaan maahiset, joilta Bagman lainasi suuret määrät kultaa, eivät hyväksy Harryä voittajaksi, koska Harry haluaa jakaa voittonsa Cedric Diggoryn kanssa. Tästä seuraa väistämättä se, että Bagman joutuu pakenemaan maasta ja hän elää pelivelkaisena maanpaossa. Viidennessä kirjassa Harryn oikeudenkäynnin aikana Cornelius Toffee tekee lyhyen viittauksen Bagmaniin toteamalla, ettei edes Bagman olisi voinut lyödä vetoa asiasta Harryn kerrottua käyttäneensä suojelius-loitsua ankeuttajia vastaan.

Harry Potter ja kirottu lapsi -näytelmässä Bagman kertoi Albuksen ja Scorpiuksen Cedric Diggoryn koetuksiin kohdistuvista sabotaasiyrityksistä. Jälkimmäisessä poikien luomassa aikajanassa Bagman oli voittanut vetonsa Harryn voitettua turnajaiset, mutta siinä ei tiedetty, mitä Bagmanille oli tapahtunut Voldemortin noustua valtaan.

Basil

Basil oli töissä ministeriössä taikalainvalvontaosastolla mahdollisesti porttiavainvirastossa. Basil oli läsnä huispauksen maailmanmestaruuskisoissa ja keskusteli Arthur Weasleyn kanssa. Hän oli pukeutunut ponchoon ja kilttiin näyttääkseen jästiltä, jotta hän ei herättäisi epäilyksiä.

Bletchley

Bletchley oli töissä taikaministeriössä mahdollisesti vahinkotaikojen peruutusosastolla. Arthur Weasley mainitsi Bletchleyn Ronille, joka oli naamioitunut Kissimyyriksi hänen oltua kyvytön lopettamaan Yaxleyn työhuoneen sadetta. Arthur sanoi Bletchleyn saaneen sateen loppumaan omasta työhuoneestaan Meneomanaus peruuto -loitsulla.

Broderick Ennus

Broderick Ennus oli töissä salaperäisyyksien osastolla ja hän oli sanomaton. Ennus oli mukana huispauksen maailmanmestaruusottelussa katsojana ja hän oli myös läsnä Harry Potterin oikeudenkäynnissä. Myöhemmin Lucius Malfoy langetti Ennukseen komennuskirouksen, jotta hän yrittäisi varastaa Harryä koskevan ennustuksen; mutta koska ennustukseen voi koskea ainoastaan se, jota ennustus koskee, Ennus sekosi ja uskoi olevansa teepannu. Ennus joutui hoidettavaksi Pyhän Mungon ja taikavammojen sairaalaan. Jouluaattona Macnair toi Ennuksen huoneeseen ruukkukasviksi naamioidun pirunnuoran, joka kuristi Ennuksen hengiltä.

Amelia Bones

Amelia Bones toimi ministeriössä taikalainvalvontaosaston päällikkönä. Amelia oli Susan Bonesin täti. Amelia oli läsnä Harry Potterin oikeudenkäynnissä ylimpänä tuomarina ja hän ilmaisi ihailunsa Harryä kohtaan siitä, että alaikäinen pystyi loitsimaan suojeliuksen. Amelia äänesti Harryn vapauttamisen puolesta ja näin tapahtui. Kuolonsyöjät murhasivat Amelian vuoden 1996 tienoilla.

Dirk Cresswell

Dirk Cresswell oli töissä maahisyhteyksien viraston päällikkönä. Cresswell oli syntyperältään jästisyntyinen. Kun kuolonsyöjät valtasivat taikaministeriön, Cresswell yritti salata jästisyntyisyytensä väärennetyn sukupuun avulla, mutta Albert Pyryjyvä antoi hänet ilmi ja Cresswell joutui pakenemaan perheensä kanssa. Myöhemmin Harmaaselän johtama ryhmä sai Cresswellin kiinni ja tehdessään vastarintaa Cresswell sai surmansa.

John Dawlish

John Dawlish[3] oli taikaministeriön henkilökuntaa ja työskenteli aurorivirastossa. Kouluaikoina Dawlish sai viisi Upeaa arvosanoiksi S.U.P.E.R.-kursseiltaan. Hän oli taikaministeri Cornelius Toffeen, Kingsley Kahlesalvan ja Percy Weasleyn kanssa Tylypahkassa pidättämässä Albus Dumbledorea Toffeen käskystä, mutta huonoin tuloksin. Dumbledore tainnutti kaikki ja katosi. Dawlish yritti myöhemmin pidättää Rubeus Hagridin sekä yritti tainnuttaa hänet ja pyysi häntä olemaan järkevä, mutta Hagrid tainnutti Dawlishin.

Kun Rufus Rymistyir valittiin taikaministeriksi, hän määräsi Dawlishin pitämään silmällä Dumbledorea, mutta Dumbledore tainnutti Dawlishin estääkseen sen. Myöhemmin Dawlishiin langetettiin sekavuusloitsu, jotta hän kertoisi kuolonsyöjille väärää tietoa Harry Potterin siirtämisestä Likusteritieltä, mutta Kalkaros kertoi heille oikean siirtämisajan. Taikaministeriön valtauksen jälkeen Dawlish päätyi avustamaan kuolonsyöjiä jästisyntyisten pidättämisessä ja kuljettamisessa Azkabaniin. Dirk Cresswell oli tainnuttanut Dawlishin heidän lentäessä kohti Azkabania ja oli vienyt tämän luudan paetessaan. Myöhemmin Dawlish oli joutunut Pyhän Mungon taikatautien ja -vammojen sairaalaan, koska hän oli saanut selkäänsä Augusta Longbottomilta yrittäessään vangita tämän, jotta kuolonsyöjät pystyisivät saamaan Nevillen aisoihin. Dawlish vangittiin lopputaistelun jälkeen, ja on todennäköistä, että hän joutui Azkabaniin kuolonsyöjien avustamisesta.

Amos Diggory

Amos Diggory työskenteli taikaministeriössä taikaolentojen sääntö- ja valvontaosastolla. Amos oli mukana huispauksen maailmanmestaruuskisoissa, joissa Arthur esitteli hänet Harrylle. Amos kerskaili sillä, että Cedric oli voittanut Harryn huispauksessa silloin, kun ankeuttajat aiheuttivat Harryn putoamisen luudanvarrelta ottelun aikana. Myöhemmin Amos oli läsnä, kun kuolonsyöjät hyökkäsivät ottelualueelle, ja Amos aluksi syytti Harryä pimeyden piirron loitsimisesta mutta joutui perumaan puheensa. Amos myöhemmin langetti Harryn sauvaan Varhennum Loitsus -loitsun, mikä paljasti, että pimeyden piirto oli loitsittu Harryn sauvasta. Syyt langetettiin myöhemmin Winky-nimisen kotitontun harteille. Kun Amoksen poika Cedric valittiin edustamaan Tylypahkaa kolmivelhoturnajaisiin, hän oli ylpeä pojastaan. Myöhemmin ennen kolmatta koetusta hän solvasi Harryä Mollyn kuullen, mikä melkein aiheutti yhteenoton kaksikon välillä. Kun Amos sai kuulla Cedricin kuolemasta, hän järkyttyi suuresti ja myöhemmin vaimonsa kanssa kieltäytyi Harryn tarjoamista turnauksen voittorahoista, jotka Harryn mukaan olisivat kuuluneet Cedricille.

Vuonna 2020 Amos oli jäänyt leskeksi ja asui Pyhän Oswaldin velhovanhainkodissa. Amoksen kuultua Harry Potterin löytäneen erikoisajankääntäjän Amos meni tapaamaan Harryä ja pyysi häntä peruuttamaan Cedricin kuoleman, mutta Harry kieltäytyi sanomalla, ettei hän voi muuttaa aikaa, jolloin Amos loukkaantui sanoen Harrya kylmäksi. Harryn pojan Albuksen kuultua heidän keskustelunsa hän yhdessä Scorpiuksen kanssa meni tapaamaan Amosta, joka aluksi torjui heidän tarjouksensa pelastaa Cedric, mutta Amoksen hoitaja ja veljentyttö Delphi ylipuhui Amoksen toisiin ajatuksiin. Myöhemmin Albuksen ja Scorpiuksen kadottua Harry ja Draco menivät tapaamaan Amosta, joka tunnusti heille olleensa pöllöillä yhteydessä poikiin, mutta hän sanoi heille, ettei Delphi ole hänen veljentyttönsä. Myöhemmin paljastui, että Delphi oli komennuttanut Amoksen luulemaan, että Delphi oli hänen veljentyttärensä.

Rouva Edgecombe

Rouva Edgecombe oli töissä ministeriössä hormiverkoston säätelijänä. Hän oli Dolores Pimennon kannattaja ja määräsi tyttärensä Mariettan olevan tekemättä mitään, mikä olisi vahingollista Pimennolle. Juuri tästä syystä Marietta kavalsi Albuksen kaartin Pimennolle. Kun Pimennosta tuli Tylypahkan rehtori, hän määräsi rouva Edgecomben tarkkailemaan kaikkia Tylypahkan tulisijoja omaansa lukuun ottamatta.

Mafalda Hopkirk

Mafalda Hopkirk oli töissä taikaministeriön taikuuden sopimattoman käytön virastossa. Hän lähetti Harry Potterille tämän toisena kouluvuonna kirjeen, jossa hän sai viimeisen varoituksen käyttämästä taikuutta koulun ulkopuolella ennen kuin hän täyttää 17. Tosiasiassa Harry ei käyttänyt taikuutta vaan Dobby. Harry sai samasta asiasta viidentenä kouluvuonna kirjeen, jossa kerrottiin, että Harry on erotettu Tylypahkasta. Myöhemmin Hopkirk lähetti Harrylle uuden kirjeen, jossa ilmoitettiin tulevasta kuulustelusta asian tiimoilta.

Harry Potter ja Feeniksin kilta -elokuvassa Harryn tuomiosta äänestettäessä Hopkirk äänestää vapautuksen puolesta.

Kirjassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset Hermione tainnuttaa Mafalda Hopkirkin tämän ollessa työmatkalla, ja ottaa monijuomaliemen avulla Hopkirkin ulkomuodon, kun hän, Harry ja Ron Weasley soluttautuvat Taikaministeriöön hakemaan Dolores Pimennon Mundungusilta anastamaa hirnyrkkiä. Ei ole tiedossa, joutuiko Hopkirk Voldemortin kuoleman jälkeen syytteeseen siitä, että oli avustanut kuolonsyöjiä.

Bertha Jorkins

Bertha Jorkins (1961–1994)[4] työskenteli taikaministeriössä taikaurheiluosastolla. Hän sai Bartemius Kyyryn luona käydessään selville tämän perhesalaisuuden ja Kyyry langetti häneen liian voimakkaan muistiloitsun, joka teki Jorkinsista pysyvästi hajamielisen.

Jorkins lähti kesälomalle Albaniaan, missä lordi Voldemort piileskeli. Lordi Voldemort mursi häneen langetetun muistiloitsun, nyhti häneltä tietoja ja lopuksi tappoi hänet.

Kingsley Kahlesalpa

Kingsley Kahlesalpa (engl. Kingsley Shacklebolt) oli taikaministeriössä työskentelevä aurori. Hän välitti tietoa taikaministeriöstä Feeniksin kiltalaisille ja osallistui killan toimintaan. Hän johtaa Sirius Mustan etsintöjä ja latelee vääriä tietoja: muun muassa, että Sirius oleskelisi Tiibetissä.[5]

Teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi selviää, että Kahlesalpa toimii varjostustehtävänsä takia Britannian jästipääministerin sihteerinä.[6] Kahlesalpaa kuvaillaan teoksessa Harry Potter ja Feeniksin kilta matala- ja syvä-ääniseksi tummaihoiseksi velhoksi, jonka puhetapa on rauhallinen ja jonka korvassa killuu iso kultarengas.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset -kirjassa Kahlesalpa varoittaa Billin ja Fleurin häävieraita lähettämällä suojeliuksellaan viestin. Saman kirjan lopussa Kahlesalpa osallistuu Tylypahkan taisteluun ja taistelee itseään Voldemortia vastaan professoreiden McGarmiwa ja Kuhnusarvio kanssa. Voldemortin kuoltua Kahlesalvasta tulee uusi taikaministeri.[7] Hänen jäätyä eläkkeelle vuonna 2019 Hermione Grangeristä tuli uusi taikaministeri.

Karu

Karu (eng. Savage) oli Taikaministeriössä työskentelevä aurori, joka oli sijoitettu Tonksin, Virmajalan ja Dawlishin kanssa Tylyahoon antamaan koululle lisäturvaa Harryn kuudentena lukuvuotena.

Reg Kissimyyr

Reginald ”Reg” Kissimyyr (engl. Reg Cattermole) on töissä taikahuolto-osastolla taikaministeriössä. Mafalda Hopikirkiksi muuntautunut Hermione tarjoaa Kissimyyrille ryynirakeita niin, että tämä saa oksennuskohtauksen ja joutuu jäämään pois töistä. Ron juo monijuomalientä ja esittää ministeriössä Kissimyyriä. Kissimyyrin vaimo Mary on jästisyntyinen ja he joutuvat pakenemaan ministeriöstä ja luultavasti kokonaan maasta. Heillä on kolme lasta.

Bartemius Kyyry vanhempi

Kunnianhimoinen velho Bartemius ”Barty” Kyyry (engl. Bartemius Crouch) (k. kesäkuu 1995)[8] oli kansainvälisten taikayhteyksien osaston päällikkö. Sarjan neljännessä osassa hän isännöi huispauksen MM-kisoja ja oli yhtenä kolmivelhoturnajaisten järjestäjistä ja tuomareista. Bartemiuksella on poika, Bartemius Kyyry nuorempi ja vaimo, jonka nimeä ei kirjoissa mainita.

Bartemius oli suosionsa huipulla ja hänestä kaavailtiin uutta taikaministeriä, kunnes Bartemius Kyyry nuorempi paljastui kuolonsyöjäksi. Kylmästi kovia otteita työssään pimeyden velhoja vastaan käyttänyt Barty sysäsi pojan Azkabaniin. Bartemius oli myös lähettänyt Sirius Mustan suoraan Azkabaniin ilman oikeudenkäyntiä.

Kun Bartemius nuorempi teki kuolemaa, Barty sai ministeriön korkean arvonsa takia vierailla vaimonsa kanssa katsomassa poikaansa, jolloin pojan äiti muuttui monijuomaliemen avulla pojaksi ja kuoli tämän puolesta. Bartemius vanhempi loitsi poikaansa komennuskirouksen estääkseen tätä karkaamasta kotoaan ja liittymästä uudelleen kuolonsyöjiin. Barty vanhempi joutui langettamaan muistiloitsun Bertha Jorkinsiin tämän saatua vahingossa selville Kyyryn salaisuuden. Barty nuorempi eli isänsä luona piiloelämää ja pääsi ensimmäisen kerran ihmisten ilmoille huispauksen MM-kisoissa kotitonttu Winkyn avustamana, jolloin hän kykeni vastustamaan isänsä langettamaa komennuskirousta ja myös loihti pimeän piirron Harry Potterin taikasauvalla. Barty vanhempi erotti Winkyn tämän seurauksena ja langetti uuden komennuskirouksen poikaansa.

Kun Voldemort oli saanut tietää Bertha Jorkinsilta Kyyryn pojan olevan elossa, hän matkusti Kyyryn taloon ja langetti komennuskirouksen Bartemius vanhempaan, jotta tämä vapauttaisi poikansa komennuskirouksesta. Tylypahkassa Bartyn poika muuttui monijuomaliemen avulla pimeyden voimilta suojautumisen opettajaksi Villisilmä Vauhkomieleksi. Myöhemmin Bartemius vanhempi oli alkanut poikansa tavoin vastustamaan komennuskirousta ja karkasi kotoaan varoittamaan Dumbledorea. Harry löysi yhdessä Viktor Krumin kanssa Bartemiuksen Kielletyn Metsän laidalta puhumassa sekavia. Harryn lähdettyä paikalta Bartemius nuorempi saapui paikalle ja tainnutettuaan Krumin hän tappoi isänsä muuttaen hänet luuksi, jonka hän hautasi Hagridin puutarhaan.

Griselda Maalisvalli

Griselda Maalisvalli (eng. Griselda Marchbanks) työskenteli taikaministeriössä Velhoneuvoston vanhimpana. Maalisvalli oli myös opettamassa V.I.P- ja S.U.P.E.R-kokeita Dumbledoren ollessa koulussa oppilaana ja yllättyi Dumbledoren taikomiskyvyistä. Maalisvalli oli läsnä Harry Potterin oikeudenkäynnissä vilkuttaen Dumbledoren saavuttua paikalle ja äänesti Harry Potterin vapauttamisen puolesta. Myöhemmin Cornelius Toffeen säädettyä uuden lain opetusasetus 23:n, joka ylensi Dolores Pimennon Yli-Inviksiittoriksi, Maalisvalli erosi virastaan vastalauseena yhdessä Tiberius Ogdenin kanssa todeten Päivän Profeetassa Tylypahkan olevan koulu eikä Cornelius Toffeen toimiston jatke. Lisäksi hän totesi asian olevan häpeällinen yritys saada Albus Dumbledore huonoon valoon. Maalisvalli nähtiin myöhemmin Tylypahkassa viitosluokkalaisten V.I.P-kokeiden opettajana. Myöhemmin Maalisvallin kerrottiin olevan Lucius Malfoyn ystävä ja illastaneen tämän kotona vuoden 1996 tienoilla.

Walden Macnair

Pääartikkeli: Walden Macnair

Lucius Malfoy

Pääartikkeli: Lucius Malfoy

Wilkie Miksrossi

Wilkie Miksrossi oli taikaministeriön ilmiintymisohjaaja. Hän opetti Harryn kuudentena kouluvuotena ilmiintymistä kuutosluokkalaisille. Hän on oudon väritön ja hänen silmäripsensä ovat läpinäkyvät. Lisäksi hänen hiuksensa ovat harvat ja olemus hauras. Tylypahkan oppilaat eivät juuri pitäneet Miksrossista ja hänen kolmesta M:stään (Määränpää, Määrätietoisuus ja Miettiminen), minkä vuoksi hän sai lukuisia lempinimiä, kuten Mätähenki ja Moskapää. Ronin mukaan Miksrossi vei hänet ja Hermionen Kolmeen Luudanvarteen heidän suoriuduttua parhaiten ilmiintymisopetuksista. Lisäksi Ron kertoi Miksrossin osoittaneen suurta kiinnostusta Hermionea kohtaan.

Bernie Pillsworth

Bernie Pillsworth oli töissä taikaministeriössä mahdollisesti vahinkotaikojen peruutusosastolla. Kun Ron oli naamioitunut Kissimyyriksi ja soluttautunut ministeriöön, häntä pyydettiin hakemaan Pillsworth paikalle hänen oltua kyvytön lopettamaan Yaxleyn työhuoneen sadetta. Ron myös kohtasi Kissimyyrinä Arthurin mainiten hänelle asiasta.

Dolores Pimento

Pääartikkeli: Dolores Pimento

Albert Pyryjyvä

Albert Pyryjyvä (eng. Albert Runcorn) oli töissä ministeriössä jästisyntyisten tutkijana ja hän on isokokoinen ja hieman pelätty. Juuri Pyryjyvä paljasti kuolonsyöjille Cresswellin olevan jästisyntyinen. Kun Harry, Ron ja Hermione tunkeutuivat ministeriöön monijuomaliemen avulla, Harry naamioitui Pyryjyväksi. Myöhemmin Voldemortin kukistumisen jälkeen Pyryjyvä saattoi yhdessä Dolores Pimennon kanssa joutua Azkabaniin jästisyntyisiä vastaan tekemistään rikoksista.

Gawain Robards

Gawain Robards oli Taikaministeriössä työskentelevä aurori. Hänestä tuli taikalainvartijaosaston, auroriviraston päällikkö vuonna 1996, kun Rufus Rymistyiristä tuli uusi taikaministeri. Rymistyir halusi Robardsin haastattelevan Harry Potteria aikeenaan tehdä Harrystä ministeriön maskotti Voldemortin palattua valtaan, mutta Harry kieltäytyi. Robards jatkoi virassaan auroriviraston päällikkönä, kunnes Harry Potter korvasi hänet vuoden 2006 jälkeen.

Rufus Rymistyir

Rufus Rymistyir (engl. Rufus Scrimgeour) (k. 1. elokuuta 1997)[9] on taikaministeriön taikalainvartijaosaston, auroriviraston päällikkö. Hänet valitaan uudeksi taikaministeriksi Cornelius Toffeen tilalle teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi.[10] Häntä kuvaillaan harmaantuvaksi, vanhaa leijonaa muistuttavaksi kellanruskeaksi pehkopääksi, jolla on leijonamaiset keltaiset silmät ja metallisankaiset silmälasit. Jästipääministeri toteaa hänessä ja hänen liikkumisessaan olevan ontumisesta huolimatta jotain niin sulavaa, että on ymmärrettävää, miksi velhomaailma valitsee johtajakseen mieluummin Rymistyirin kuin Toffeen.

Harry löytää kuitenkin Rymistyiristäkin vikoja. Siinä missä Toffee yrittää peitellä totuuksia ja väittää kaiken olevan hyvin, Rymistyir puolestaan pyrkii todistamaan, että ministeriö teki edes jotain, vaikkakin oikeuden kustannuksella. Hän jopa yrittää tehdä Harry Potterista ministeriön maskotin, jotta saisi ihmisten taistelutahtoa kohennetuksi. Rymistyirin virkakaudella taikaministeriö pysyy koskemattomana, vaikka tosiasiassa kuolonsyöjät ovat soluttautuneet ministeriöön. Rufus Rymistyir murhataan kirjassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset, kun kuolonsyöjät ottavat ministeriön valtaansa.

Harry kuulee Lupinilta, että Voldemort on kiduttanut Rymistyiriä saadakseen selville hänen olinpaikkansa, mutta Rymistyir osoitti viimein uskollisuutta oikeudelle ja hyvän voitolle ja kieltäytyi ilmiantamasta Harryä, mistä tämä tuntee kiitollisuutta ja kunnioitusta miehen viimeistä tekoa kohtaan. Luna Lovekivan ja hänen isänsä mukaan Rymistyir on vampyyri.

Pius Sakia

Pius Sakia (engl. Pius Thicknesse) on taikaministeriön lainvartijaosaston päällikkö Amelia Bonesin kuoleman jälkeen ja Rymistyirin kuoltua Sakiasta tehtiin Voldemortin nukketaikaministeri. Kun Voldermort on ottamassa otteen koko velhomaailmasta, Sakia huolehtii pimeän puolen peittämästä virkajohtoportaan asemasta, kun Voldemortilla on muuta mielessään. Yaxley-niminen kuolonsyöjä on loitsinut komennuskirouksen Sakiaan.[11] Sakia oli komennettuna kieltänyt liittämästä Harry Potterin taloa hormiverkkoon. Sakia perusti Voldemortin käskystä jästisyntyisiä vainoavan osaston, johon Pimento ja Pyryjyvä liittyivät. Sakia osallistuu Tylypahkan taisteluun kuolonsyöjien puolella ja taisteli Percy Weasleytä vastaan. Percy langetti Sakiaan kirouksen, mikä aiheutti tämän muuttumisen meriolennoksi. Myöhemmin Percy ja Arthur kukistivat Sakian.

Cornelius Toffee

Cornelius Oswald Toffee (engl. Cornelius Fudge) oli taikaministeri. Harryn toisena kouluvuotena Toffee saapui Tylypahkaan pidättämään Hagridin, koska epäili tätä syylliseksi jästisyntyisten kangistumisiin. Myöhemmin Toffee vastusti Lucius Malfoyn päätöstä erottaa Dumbledore. Harry kohtasi Toffeen kolmantena kouluvuotenaan karattuaan Dursleyiltä ja Toffee selitti hänelle tilanteen. Toffee kuitenkin kieltäytyi allekirjoittamasta Harryn lupalappua Tylyahoon toteamalla, ettei hän ole Harryn huoltaja. Toffee oli myös määrännyt ankeuttajia koulun maille Sirius Mustan takia suojelemaan oppilaita. Toffee oli Kolmessa Luudanvarressa yhdessä Lipetitin, Hagridin ja McGarmiwan kanssa ja Harry kuuli heidän keskustelunsa Sirius Mustasta. Myöhemmin Toffee keskusteli Kalkaroksen kanssa ja tarjosi Kalkarokselle Merlinin Ritarikunnan kunniamerkkiä palkinnoksi Mustan nappaamisesta, mutta Harryn ja Hermionen autettua Mustan pakoon, Kalkaros menetti palkinnon, mistä hän raivostui Harrylle. Toffee oli myös läsnä huispauksen maailmanmestaruuskisoissa ja esitteli Harryn Bulgarian taikaministerille. Harry piti Toffeeta isällisen mukavana ja huolehtivaisena ihmisenä, kunnes kirjassa Harry Potter ja liekehtivä pikari, Harryn ja Tylypahkan rehtori Albus Dumbledoren yrittäessä vakuuttaa, että Voldemort on voimistunut ja lopulta saanut ruumiinsa ja voimansa takaisin, ei Toffee usko heitä. Toffeen ja Dumbledoren tiet erkanevat silloin. Myöhemmin Toffee joutuu eroamaan, kun paljastuu, että Voldemort onkin palannut. Toffeen tilalle uudeksi taikaministeriksi valitaan Rufus Rymistyir, mutta Toffee jää ministeriöön neuvonantajaksi.[12] Toffee oli myöhemmin läsnä Dumbledoren hautajaisissa.

Alastor "Villisilmä" Vauhkomieli

Alastor Vauhkomieli
Ensiesiintyminen Harry Potter ja liekehtivä pikari
Näyttelijä Brendan Gleeson
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Hiusten väri harmaat
Silmien väri vihreä silmä ja sininen taikasilmä
Tupa Rohkelikko
Ammatti Aurori
Lojaalius Feeniksin kilta

Alastor "Villisilmä" Vauhkomieli (engl. Alastor ”Mad-Eye” Moody) (k. 27. heinäkuuta 1997)[13] oli taikaministeriön parhaimpia auroreita, kunnes hän jäi eläkkeelle. Hän on napannut melkein kaikki kuolonsyöjät, jotka istuvat Azkabanin vankilassa. Häntä sanotaan kahjoksi. Hänen olisi pitänyt olla Harry Potterin neljännen kouluvuoden pimeyden voimilta suojautumisen opettaja.

Neljännen kirjan lopussa selviää, että Barty Kyyryn poika (kuolonsyöjä) on vanginnut Vauhkomielen tämän omaan seitsemänosaiseen taikamatka-arkkuun ja juomalla monijuomalientä muuttunut Vauhkomielen näköiseksi.

Vauhkomieleltä puuttuu nenästä palanen, jonka hän menetti taistelussa Evan Rosieria vastaan. Hänen kasvonsa ovat arpiset ja hänellä on muriseva ääni. Käpälänmuotoisen puujalan lisäksi hänellä on myös taikasilmä, joka näkee kaiken – esimerkiksi näkymättömyysviitan ja oman takaraivonsa – läpi. Vauhkomieli on myös Feeniksin killan jäsen. Aurorin ammatissaan Vauhkomielestä on tullut ajan myötä hyvin heikkohermoinen, hieman vainoharhainen ja ylitsepursuavan valpas pimeyden voimien ja onnettomuuksien havainnoimisessa. Hän omistaakin paljon pimeyden voimien paljastusesineitä, kuten viholaiskuvastimia ja ilmiskooppeja.

Sirius Musta sanoo Vauhkomielen olevan rehellinen aurori ja tappavan vain ääritilanteessa. Mustan mukaan Vauhkomieli olisi ehdottomasti kovanaama, mutta siitä huolimatta hänelle tärkein toimintamuoto on pimeän palvelijoiden vangitseminen, ei tappaminen.

Lordi Voldemort tappaa Vauhkomielen teoksen Harry Potter ja kuoleman varjelukset alussa Harryn ja muiden paetessa Likusteritieltä. Bill Weasley ja Remus Lupin yrittävät pelastaa ystävänsä ruumiin, mutta sitä ei löydy, sillä kuolonsyöjät ovat vieneet sen.

Dolores Pimento varastaa Vauhkomielen taikasilmän tämän kuolleesta ruumiista ja asentaa sen toimistonsa oveen ministeriössä pitääkseen alaisiaan silmällä. Myöhemmin Harry ottaa taikasilmän haltuunsa ja sen takia paljastaa heidät ministeriölle. Harry lopulta hautaa silmän puun alle kaukaiseen metsään, sillä hän uskoo Villisilmän pitävän paikasta enemmän kuin Pimennon huoneen ovesta.

Virmajalka

Virmajalka (engl. Proudfoot) oli taikaministeriössä työskentelevä aurori, joka oli sijoitettu Tonksin, Karun ja Dawlishin kanssa Tylyahoon antamaan koululle lisäturvaa Harryn kuudentena lukuvuotena. Virmajalka saattaa nimensä perusteella olla sukua Paloma Proudfootille, Amerikan taikaministeriössä työskenneelle aurorille.

Wakanda

Wakanda oli töissä taikaministeriössä taikalainvalvontaosastolla. Wakandalla oli vaaleat hiukset ja hän näytti iäkkäältä. Harryn, Ronin ja Hermionen soluttautuessa taikaministeriöön he näkivät Wakandan keskustelemassa Arthur Weasleyn kanssa Yaxleyn toimistoon lumotusta sateesta. Wakanda oli myös ehdottanut Arthurille liittymistä johonkin, mistä Arthur kieltäytyi.

Arthur Weasley

Pääartikkeli: Arthur Weasley

Williamson

Williamson oli töissä aurorivirastossa. Williamsonilla oli punainen kaapu ja poninhäntä Harryn nähdessä hänet ensimmäisen kerran. Kun Toffee saapui taikaministeriöön salaperäisyyksien osaston taistelun aikana, Williamson kertoi Toffeelle nähneensä Voldemortin, joka kaikkoontui Bellatrix Lestrangen kanssa. Toffee lähetti Williamsonin yhdessä Dawlishin kanssa huolehtimaan vangituista kuolonsyöjistä.

Lähteet

  • Rowling, J. K.: Harry Potter ja viisasten kivi. (Harry Potter and the Philosopher’s Stone, 1997.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 1998.
  • Rowling, J. K.: Harry Potter ja salaisuuksien kammio. (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 1998.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 1999.
  • Rowling, J. K.: Harry Potter ja Azkabanin vanki. (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 1999.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 2000.
  • Rowling, J. K.: Harry Potter ja liekehtivä pikari. (Harry Potter and the Goblet of Fire, 2000.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 2001.
  • Rowling, J. K.: Harry Potter ja Feeniksin kilta. (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2003.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 2004.
  • Rowling, J. K.: Harry Potter ja puoliverinen prinssi. (Harry Potter and the Half-Blood Prince, 2005.) Suomentanut Jaana Kapari. Tammi, 2006.
  • Rowling, J. K.: Harry Potter ja kuoleman varjelukset. (Harry Potter and the Deathly Hallows, 2007.) Suomentanut Jaana Kapari-Jatta. Tammi, 2008.

Viitteet

  1. Rowling, J. K. 2004, s. 162–163, 168–169.
  2. Lisa Waite Bunker: Ludovic ”Ludo” Bagman 29.10.2007. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)
  3. Lisa Waite Bunker: D (Wizards, Witches and Beings) 4.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)
  4. Lisa Waite Bunker: Bertha Jorkins 7.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)
  5. Rowling 2004, s. 121.
  6. Rowling 2006, s. 24
  7. Lisa Waite Bunker: Kingsley Shacklebolt 24.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Arkistoitu 9.6.2008. Viitattu 16.6.2008. (englanniksi)
  8. Lisa Waite Bunker: The Crouch Family 6.10.2007. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.6.2008. (englanniksi)
  9. Lisa Waite Bunker: Rufus Scrimgeous 9.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)
  10. Rowling 2006, s. 47.
  11. Rowling 2008, s. 14.
  12. Rowling 2006, s. 25.
  13. Lisa Waite Bunker: Alastor "Mad-Eye" Moody 9.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

     

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.