Aline Grönberg
Aline Gustava Grönberg (o.s. Wiklund, ent. Johnsson, 3. marraskuuta 1871 Turku – 29. elokuuta 1950 Tukholma[1]) oli suomalainen kauppaneuvos[2] ja tekstiilialalla toimineen[3] Turun Vanun perustaja ja toimitusjohtaja.
Aline Grönberg | |
---|---|
Grönberg noin vuonna 1931 |
|
Henkilötiedot | |
Muut nimet | "Vanu-Mamma" |
Syntynyt | 3. marraskuuta 1871 Turku |
Kuollut | 29. elokuuta 1950 (78 vuotta) Tukholma |
Ammatti | yrittäjä, liikenainen |
Arvonimi | kauppaneuvos |
Puoliso |
Karl Konstantin Johnsson ( 1895; 1909) Karl Emil Grönberg ( 1911; 1940) |
Lapset | 4; ml. Erik Wilhelm Johnsson |
Turun Sanomat järjesti lukijaäänestyksen vuonna 1981[4] itsenäisyyden ajan merkittävimmästä varsinaisuomalaisesta henkilöstä. Aline Grönberg oli kahdeksanneksi merkittävin varsinaissuomalainen 286 äänellä.
Grönberg tunnettiin myös lempinimellä Vanu-Mamma; hänen mukaansa on nimetty Salossa sijaitseva Vanumammantie.
Työura
Lapsuus, nuoruus ja avioliitot
Alina syntyi konemestari Gustav Wiklundin perheeseen viidentenä lapsena. Välikadun kansakoulussa opettajat panivat merkille Alinan hyvän lukupään ja terävän muistin. Vuonna 1885 kansakoulun päätyttyä 14-vuotias Alina hakeutui harjoittelijaksi konsuli John Dahlbergin trikootavaraliikkeseen Linnankatu 3:een. Alinasta tuli myymälänhoitaja vuonna 1889.
Dahlbergin trikootavaraliike oli hänen liikealan oppipaikkansa. Siellä hän oppi vakavan kunnioituksen työtä, järjestystä ja täsmällisyyttä kohtaan, sekä asiakaspalvelutyön ja tekstiiliteollisuuden perusteet. Häneen iskostui myös kauppa-alan uskomukset; vuoden enimmäisen asiakkaan piti olla mies ja perjantaisin sekä erityisesti kuun 13. päivänä ei pitänyt tehdä tärkeitä ratkaisuja.
Vuonna 1895 Alina solmi avioliiton sekatavarakauppias Karl Konstantin Johnssonin (1863–1909) kanssa ja lopetti Dahlbergin trikootavaraliikkessä. Seuraavana vuonna syntyi heidän esikoisensa Anna[5] (1896–1975).
Alina ryhtyi myyjäksi miehensä sekatavarakauppaan ja synnytti kaksi seuraavaa lastaan Karl Johanin (1898–1943) ja Erik Wilhelmin (1901–1977). Hän hoiti asiakkaitaan usein pidelleen lasta sylissä. Sekatavarakauppa myytiin kannattamattomana tappiolla vuonna 1902 ja Alina hakeutui Antskogin verkatehtaan Turun myymälän myymäläapulaiseksi. Seuraavana vuonna hän oli jo myymälänhoitaja. Vähitellen Alina sai maksetuksi sekatavarakaupan myynnin tappioista jääneet vekselit. Lapsilleen Aline antoi varoituksen: ”Älkää koskaan kirjoittako nimeänne vekseliin!” [6].
Vuonna 1911 Aline Johnsson avioitui Punkalaitumen apteekkarin Karl Emil Grönbergin (1862–1940) kanssa. Apteekkari halusi Alinen luopuvan tekstiilikaupoista, mutta Aline piti päänsä ja kompromissisopimuksella kumpikin jatkoi toimintaansa tahoillaan. Avioparille syntyi yksi lapsi, Fjalar (1912-1988).
Turun Vanu
»Turun Vanuliike on osa itsestäni. Luovun siitä yhtä vastenmielisesti kuin luopuisin molemmista käsistäni.»
(Aline Grönberg)
Ollessaan Antskogin myymälänhoitajana vuonna 1908 Grönberg sai vuokrattua saman talon kellarikerroksesta osoitteessa Aurakatu 12 a (nyk. Kultatalo) myymälätilaa. Miehensä Karl Konstantinin nimissä perustettiin ”Åbo Vaddaffär, innehafvare C.C Johnsson”[7]. Alina aloitti myymällä vuodevaatteita (peitteitä, lakanoita, tyynynpäällisiä, lankoja ja vanua)[8], joita Antskogin myymälä ei myynyt.
Ensimmäisen ostajan vapaaherratar Aminoffin yhden markan hopearaha oli Alinan onnenraha hänen elämänsä loppuun asti. Ensimmäinen päiväkassa oli 6 markkaa 40 penniä. Alina myös nikkaroi omin käsin myymäläpöydän ensimmäisen tavaraerän päällyslaatikosta ja maalasi sen. Pöytä toimi vielä vuosien kuluttua suurliikkeessäkin villalumppujen vastaanottotiskinä[9].
Karl Konstantinin kuoltua vuonna 1909 Alina perusti oman yrityksen ”Åbo Waddaffär, Alina Johnsson”[10]. Samana vuonna hän otti käyttöön etunimen Aline.
Vuonna 1913 Aline lopetti Antskogin myymälänhoitajana ,kun Turun vanuliikkeelle tuli mahdolliseksi muuttaa Åkermanin kulmaan[11]. Myymälä saatiin puutalon Aurakadun puoleisissa tiloissa[12]. Vuonna 1924 Aline Grönberg osti kreivi Armfeltilta Kuusiston salmen rannassa Kaarinassa sijaitsevan Vähä-Rauhalinnan kartanon. Hän kunnosti kartanoa, piti siellä sukulaisilleen ja henkilökunnalleen ja lukuisille vierailleen juhlia ja merkkipäiviä. Se oli myös rakas paikka, jossa Aline Grönberg pystyi lepäämään ja rentoutumaan.
Koko uransa ajan Aline Grönberg piti huolen julkisuudesta. Alkuaikoina Aline keksi järjestää huviajeluja paikoilla, joissa ihmisiä liikkui. Parihevoset vetivät mainosvankkureita ja kyydissä istuvien ja jalkamiesten tehtävänä oli esitellä höyhen- ja lumppupusseja yleisölle. Vuonna 1926 Turun Vanuliike pääsi muuttamaan Affärscentrumin valmistuvaan laajennusosaan yhteen kerrokseen. Vuonna 1933 Turun pääliikkeestä tuli tavaratalo, jonka näyttävistä mainoskampanjoista, muotinäytöksistä, mainosrunokilpailuista, Suomen ensimmäisistä rullaportaista[13], valomainoksista ja jouluikkunoista puhuttiin ja niitä seurattiin.
Alkuaikoina Turun vanuliike hankki saaristolaisilta lumppuja, haahkanuntuvia, sulkia, villaa ja villakudinjätteitä vaihtamalla niitä myymälän valmistuotteisiin. Ensimmäisen maailmansodan 1915–1917 aikana Aline Grönberg kävi Pietarissa ostamassa myyntituotteita: Pietarista ostettiin huopia sekä täkkien päällyskankaiksi kuviollisia kretonkeja ja muita puuvillakankaita.
Vuonna 1926 Aline Grönbergin poika Erik perusti raaka-aineen teolliseen käsittelyyn ja hankintaan Suomen Villan. Ompelu- ja kutomakoneita hankittiin myymälöiden ompelimoihin. Talvi -ja jatkosodan aikana Turun Vanuliike sai pääosan raaka-aineista vaihtamalla niitä valmiisiin tuotteisiin kuten alkuaikoinakin.
Teollisesta tuotannosta huolimatta käsityö oli tärkeätä. Vuonna 1937 Turun Vanulla oli yhteensä 244 työntekijää, joista pääkonttorissa myyjiä oli 98 ja myymälöissä 82. Näiden lisäksi kotityöläisiä oli Turussa 174 ja Helsingissä 131.[14] Toimintaa kasvatettiin perustamalla ja ostamalla myymälöitä sekä perustamalla tehtaita vuosien 1941–1950 välillä tuotteiden saatavuuden varmistamiseksi.
Henkilöhahmo
Johtajana ja asiakaspalvelijanaa
Aline Grönberg teki nopeita havaintoja ja tilannearviointeja sekä yhtä nopeita johtopäätöksiä ja ratkaisuja. Hän ei kauaa tuumiskellut, oli kyseessä iso tai pieni asia kyseessä. Suurimmatkin ratkaisut hän teki täysin itsenäisesti ja keneltäkään neuvoa kysymättä. Vastoinkäymisten sattuessa joskus hän saattoi olla pahantuulinen ja äkäinen kaikille, jopa asiakkailleenkin, joita hän muuten palvoi kuin kukkaa kämmenellä.
” | Hän oli kylmä ja teräksenluja liikkeenharjoittaja, mutta myös pehmeä lämminsydäminen äiti, joka uurasti lastensa hyväksi. Hänen sydämensä säteili jaloa epäitsekkyyttä. | ” |
– Anna Alander, Aline Grönbergin tytär[15] |
Alkuaikoina liikkeessään hän otti vastaan jokaisen asiakkaan, johdatti hänet myyjän luo vaihtaen muutamia ystävällisiä sanoja ja poistui paikalta. Myöhemmin hän liikkui asiakkaiden keskuudessa keskustellen. Samalla henkilökohtaisella tavalla hän kasvatti myös myyjiään.
” | Kun hän oli hyvällä tuulella oli hän tavattoman sydämellinen, ei millään ollut rajoja, mutta ollessaan huonolla tuulella hän oli niin hankala, että hän miltei menetti kontrollinsa. | ” |
– sisäkkö Hilja Segerstedt[16] |
Henkilökuntaansa hän arvosti suuresti ja piti heistä huolta. Henkilökunnalle tarjottiin aamukahvit sekä lainmukaisen kesäloman lisäksi annettiin myös talviloma. Jouluksi jokainen sai lahjan ja pienen rahasumman ja yli 10 vuotta palvellut henkilö sai kultakellon ja Turun kangaskauppayhdistys r.y:n kultasormuksen[14]. Vuonna 1936 hän perusti Turun Vanun henkilökunnan eläkerahaston, jota hän vuosien mittaan kartutti, ja hänellä oli myös oma sotakummilapsi.
Aline Grönberg harrasti teatteria, matkoja ja taidetta. Aline Grönbergillä oli myös huomattava taidekokoelma suomalaista taidetta.[8] Sosiaalisia kontakteja hän piti yllä lukuisissa yhdistyksissä.
Vuonna 1940 Aline Grönbergistä tuli kauppaneuvos toisena naisena Suomessa[17] Hanna Parviaisen jälkeen. Grönbergin 75-vuotispäiviä 3. marraskuuta 1946 juhlittiin näyttävästi kolme päivää. Kestitettävinä olivat henkilökunta, asiakkaat, yhteistyökumppanit, ystävät ja sukulaiset. Samana vuonna hänelle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki.
Suhtautuminen työhön
” | Vaikeudet ovat sitä varten, että ne voitetaan. Ilman työtä ei kukaan pääse eteenpäin maailmassa. Jos sattuu vastoinkäymisiä, ei niistä saa lannistua, vaan on aloitettava uudestaan uusin voimin. Ja jos ei sittenkään onnistu, täytyy vielä kerran alkaa alusta. Kun tarpeeksi yrittää, voittaa varmasti | ” |
– Aline Grönberg |
Aline Grönberg korosti jatkuvasti työn tekemisen tärkeyttä. Hän itse työskenteli ahkerasti: Antskogin myymälänhoitajana ja oman yrityksen johtajana hän selvitti joka ilta molempien liikkeiden tilit, sitten siirtyi omaan liikkeeseensä lajitteleman ja säkittämään päivän kuluessa ostetut lumput ja kantamaan ne ullakolle. Lopuksi hän siivosi oman liikkeensä seuraavaa aamua varten.
Oman yrityksen vetäjänä hänellä ei ollut vapaapäiviä eikä kunnolla nukuttuja öitä kolmeen vuoteen. Jokainen päivän minuutti kului työssä ja työpäivät olivat 20-tuntisia.[18]
Grönberg itse kommentoi, että onnistumisen salaisuus liike-elämässä on siinä, että osaa tehdä ahkerasti työtä ja valita itselleen hyvät apulaiset: mitä enemmän ihmisellä on tehtävää, sitä enemmän hän ehti saada aikaan[8].
Kuolema ja siunaustilaisuus
Aline Grönberg osallistui Tukholman St. Erikin messuille elokuussa 1950. Messujen avajaisiin hän ei kuitenkaan enää pystynyt osallistumaan: hänen vointinsa alkoi heiketä nopeasti ja hänet vietiin Tukholman Serafimer-sairaalaan. Kuolinvuoteellaan hänen suurimpana huoleenaan olivat henkilökunta ja asiakkaat: ”Voj, voj, att jag aldrig fick dela ut de där klockorna, som jag hade önskat!” (”Voi, voi, etten saanutkaan jakaa kelloja, vaikka olin niin toivonut!"). Viimeisinä lauseenaan hänen kuultiin sanovan: "Glöm inte, att tacka alla kunder" (”Älkää unohtako kiittää kaikkia asiakkaita”)[19].
Aline Grönberg kuoli 29. elokuuta 1950. Hän sairasti sokeritautia, mutta kuoleman aiheutti sydämen verisuonten kalkkeutuminen[20].
Perjantaina 8. syyskuuta 1950 Turun Sanomat otsikoi: ’’’Kauppaneuvos Grönbergin viimenen matka muodostui koko kaupungin surujuhlaksi”. ”Turun Vanun edustalle kokoontui aamulla jo sadoittain ihmisiä, jotka uskollisesti seisoivat odottelemassa, kunnes vainajan kaunis tamminen arkku kannettiin hänen kotoaan kadulla odottaviin ruumisvaunuihin. Tuomiokirkon kellojen kumahdellessa lähtivät vaunut hiljaa vierimään kohti Unikankaretta. Puoleen päivään mennessä täyttyi Tuomiokirkko ääriään myöten suruvieraista”.
Professori G.O. Rosenqvist avustajanaan pastori Th Cederqvist ja rovasti V. Marjanen siunasivat Aline Grönbergin. Kunnianosoituksia esittivät kauppa- ja teollisuusministeriön edustajan jälkeen maaherra Erkki Härmä sekä lukuisat yhdistykset ja yritykset, adresseja oli tullut useita satoja. Arkun kirkosta ulos kantoivat johtaja Erik Johnsson, apteekkari Fjalar Grönberg, insinööri Eric Alander, pankinjohtaja G. Manna, varatuomari W. Wänninen ja varatuomari Olli Tulenheimo. Kirkon edustalta ruumisautoa seurasi kolme kuorma-autoa kuljettaen kukkia. Grönberg haudattiin Turun hautausmaalle.
Työura
- 1885 - turkulaisen konsuli John Dahlbergin trikooliikkeen myymäläapulaisena.
- 1889 - 1895 Dahlbergin trikooliikkeen myymälänhoitajana.
- 1895 - 1902 Karl Johnsonin sekatavarakaupassa.
- 1902 - 1903 Antskogin verkatehtaan Turun myymälän (Antskog Klädesfabrik Ab Åboförsäljning) myymäläapulaisena.
- 1903 - 1913 Antskogin verkatehtaan myymälän myymälänhoitajana.
- 1908 - 1950 Perusti Åbo Waddaffärin, josta vuosien saatossa tuli Oy Turun Vanu – Åbo Vadd Ab. Hän toimi johtajana, osakeyhtion toimitusjohtajana ja johtokunnan puheenjohtajana.
- 1941 - 1950 Oy Mustakangas – Svartvaru Abn toimitusjohtajana ja johtokunnan puheenjohtajana.
- 1941 - 1950 Turun Höyhenen toimitusjohtaja ja johtokunnan puheenjohtaja.
- 1941 - 1950 Turun Peiteteollisuuden toimitusjohtaja ja johtokunnan puheenjohtaja.
Kunniamerkit ja kunnianosoitukset
Nauha tai mitali | Kunniamerkki tai ansiomerkki | Myönnetty |
---|---|---|
Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki (SL K) | 6. joulukuuta 1946 | |
Suomen Valkoisen Ruusun ansiomerkki (SVR am) | 2. joulukuuta 1931 | |
Finlands Svenska köpmannaförbund -järjestön kultainen ansiomerkki | ||
Keskuskauppakamarin ansiomerkki | ||
Lähteet
- Anu Seppälä: Sisarukset Värmlannista. Jyväskylä: Anu Seppälä, 2012. ISBN 978-952-93-0629-9.
- Helmer Winter: Turun Vanu 50 Åbo Vadd. Turku: Turun Sanomalehti ja kirjapaino Oy, 1958.
- Åbo Vadd Vuosi= 1938: En återblick på Åbo Vadds utveckling åren 1908 – 1938. Turku: Åbo Tidnings och tryckeri aktiebolag.
Viitteet
- Grönberg, Aline hakuteoksessa Uppslagsverket Finland (2012). (ruotsiksi)
- Kuka kukin on, Henkilötietoja nykypolven suomalaisista 1950
- Anu Seppälä; Sisarukset Värmlannista, sivu 39
- Turun Sanomat 12. toukokuuta 1981, sivu 8
- Annan avioliitto Eric Alanderin kanssa oli lapseton. Pariskunta adoptoi kolme lasta Laurin, Tuan ja Anjan. Anjan ensimmäinen aviopuoliso oli amerikkalainen sotilaslentäjä Levengood. Tästä avioliitossa syntyivät Stephen ja Mark Levengood. Aline Grönberg on Mark Levengoodin isoäidinäiti. Anja Seppälä: Sisarukset Värmlannista, ISBN 978-952-93-0629-9, sivu 37
- Helmer Winter; Turun Vanu 50 Åbo Vadd, sivu 13
- kaupparekisterinumero 21.969
- Kotiliesi 20/1948
- Helmer Winter; Turun Vanu 50 Åbo Vadd, sivu 15
- 27. Toukokuuta 1909, kaupparekisterinumero 23.059
- Eerikinkadun ja Aurakadun kulma
- Harri Kalpa; Muutuva kaupunki/Turku eilen ja tänään, sivu 89
- Latvakangas, Eva: Kasinomiljonäärin unelmakohde. Turun Sanomat, 1.5.2011, s. 17.
- En återblick på Åbo Vadds utveckling åren 1908 – 1938
- Elias Saarisen julkaisemattomassa teoksessa Elämän suuri satu, sivu 275
- Helmer Winter; Turun Vanu 50 Åbo Vadd, sivu 27
- Valtionhoitajan ja tasavallan presidenttien 1918-2005 myöntämät arvonimet, Toimittanut Seppo Aho, Kustannus Aholis Oy, Alavus
- EVA raportti; Anna Kortelainen: Varhaiset johtotähdet - Suomen ensimmäisiä johtajanaisia, sivu 54
- Helmer Winter; Turun Vanu 50 Åbo Vadd, sivu 30
- Anu Seppälä; Sisarukset Värmlannista, sivu 41
Aiheesta muualla
- Anna Kortelainen: Varhaiset johtotähdet - Suomen ensimmäisiä johtajanaisia. Taloustieto Oy, 2007 ISBN 978-951-628-460-9 (Aline Grönbergistä ss. 51-55)
- Turun Liikemiesyhdistyksen historiaa
- Ilmari Heikinheimo: Suomen elämäkerrasto. Helsinki: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1955. Sivu 249.
- Turun Vanu: Turun Vanu 1908 – 1948, katsaus Turun Vanun toimintaan. Turku: Turun Sanomalehti ja kirjapaino Oy, 1948. .
- Elias Saarinen: Aline Grönbergin elämän suuri satu. JULKAISEMATON.
- Turun Sanomat 8. syyskuuta 1950.
- Turun Sanomat 21. toukokuuta 1981.