Akryylinitriili

Akryylinitriili on orgaaninen yhdiste (nitriili), joka on huoneenlämmössä (20 °C) olomuodoltaan väritöntä tai vaaleankeltaista, herkkäliikkeistä, herkästi haihtuvaa nestettä, jolla on pistävä haju. Aine muuttuu valon vaikutuksesta kellertäväksi. Sen kemiallinen kaava on C3H3N ja rakennekaava on CH2CHCN. Akryylinitriilistä käytetään myös nimityksiä syanoetyleeni, 2-propeeninitriili ja vinyylisyanidi.

Akryylinitriili
Tunnisteet
CAS-numero 107-13-1
IUPAC-nimi 2-propeeninitriili
Ominaisuudet
Kemiallinen kaava C3H3N
Ulkomuoto neste (väritön, vaaleankeltainen,
pistävä haju)
Tiheys 0,8 g/cm³
Sulamispiste –84 °C (189 K)
Kiehumispiste 77 °C (350 K)
Liukoisuus veteen 7 g/100 ml (20 °C)

Akryylinitriilin moolimassa on 53,1 g/mol, sulamispiste 84 °C, kiehumispiste 77 °C, suhteellinen tiheys 0,8 g/cm3 (vesi = 1,0 g/cm3), liukoisuus veteen 20 °C lämpötilassa 7 g/100 ml, leimahduspiste 1 °C c.c., itsesyttymislämpötila 481 °C ja CAS-numero 107-13-1.

Akryylinitriili reagoi vahvojen emästen, amiinien, vahvojen happojen ja vahvojen hapettimien, esimerkiksi bromin, kanssa. Aine syövyttää messinkiä, kuparia ja kuparilejeerinkejä. Akryylinitriili polymeroituu helposti lämmön, valon tai emästen vaikutuksesta. Aineen polymeroitumista voidaan rajoittaa lisäämällä siihen polymeraatioinhibiittorina käytettävää hydrokinonimonometyylieetteriä eli 4-metoksifenolia.

Ympäristö- ja terveysvaikutukset

Lyhytaikainen altistus aineelle ja höyrylle ärsyttää silmiä, ihoa ja hengitysteitä. Akryylinitriili on perimälle myrkyllistä ja mutaatioita aiheuttavaa ainetta. Eläinkokeiden perusteella aine on mahdollisesti ihmiselle syöpää aiheuttavaa (ryhmä 2B).

Katso myös

Lähteet

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.