Akryyli

Polymetyylimetakrylaatti (PMMA), puhekielessä akryyli tai pleksilasi, on synteettinen polymeeri. Akryyli on hyvin valoa läpäisevä muovi, minkä vuoksi sitä käytetään esimerkiksi valomainoksissa ja akvaarioissa, sekä rakennusmateriaalina erikoisikkunoissa ja -kaiteissa. Akryyliä käytetään myös maaleissa (akrylaattilateksit) ja biomateriaalina, esimerkiksi tekohampaissa sekä dispersiopäällysteisissä pahvipakkauksissa elintarvikekäytössä, pakasteissa ja nestekartongeissa.

Sähköpurkauksen jättämä ns. Lichtenbergin kuvio pleksilasissa
Polymetyylimetakrylaatin rakenne
Aineen polymeeriketju

Akryylia voidaan helposti muovata jo noin 100 °C:n lämpötilassa, joten se ei sovellu kuumiin olosuhteisiin. Akryylin absoluuttinen taitekerroin on 1,491. Polymetyylimetakrylaatin kemiallinen kaava on [C5H8O2]n ja CAS-numero 9011-14-7. Aine valmistetaan polymeroimalla metyylimetakrylaattia (C5H8O2).

Sana pleksi tulee muovivalmistajan Röhm GmbH:n (Degussa Gruppe) omalle akryylivalmisteelleen 1930-luvulla antaman Plexiglas tuotemerkin mukaan. Amerikassa tuotenimen omistaa Altuglas International (Arkema Gruppe).

Katso myös

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.