Akira Yamaoka

Akira Yamaoka (jap. 山岡晃, Yamaoka Akira, s. 6. helmikuuta 1968 Niigata, Japani) on japanilainen muusikko ja videopelimusiikin säveltäjä. Hän on säveltänyt musiikkia kymmeniin Konamin videopeleihin. Yamaoka on opiskellut Tokiossa tuotesuunnittelua sekä sisustusta. Musiikillisiksi vaikutteikseen hän on nimennyt muun muassa Visagen, Depeche Moden, Metallican ja Vangeliksen.[1]

Akira Yamaoka
山岡晃
Akira Yamaoka vuonna 2010.
Akira Yamaoka vuonna 2010.
Henkilötiedot
Syntynyt6. helmikuuta 1968
Niigata, Japani
Muusikko
Tyylilajit rock, dark ambient ja trip hop
Soittimet kitara ja kosketinsoitin
Aiheesta muualla
www.akirayamaoka.com ja www.akirayamaoka.jp
[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ]

Yamaoka on parhaiten tunnettu Silent Hill -pelisarjasta, jonka jokaiseen osaan hän on tuottanut sekä musiikin että ääniefektit, pois lukien Silent Hill: Play Novelin Game Boy Advancelle. Useita hänen tuotoksiaan on myös koottu Silent Hill -elokuvaan. Pelisarjan kolmannessa ja neljännessä osassa hän oli myös yleisemmässä pelituottajan roolissa. Yamaoka esitti Silent Hill 2:n musiikkia elävänä vuonna 2005 Symphonic Game Music Concert -tapahtumassa Saksassa. Hän soitti Silent Hill -tuotantoaan myös 27. toukokuuta 2006 Chicagossa, soittaen orkesterissa sähkökitaraa.

Tällä hetkellämilloin? Yamaoka työskentelee videopelejä valmistavassa Grasshopper Manufacture -yhtiössä.

Ura

1990-luku

Akira Yamaoka alkoi työskennellä Konamilla 21. syyskuuta 1993 säveltäjänä ja äänisuunnittelijana. Pelitaloon liityttyään hän sävelsi musiikkia muun muassa peleihin Lighting Legend, Road Rage, Poy Poy ja Kansei: Sacred Fist sekä pelisarjaan Winning Eleven. Hän teki lisäksi kaksi rocksovitusta Castlevania: Symphony of the Night -soundtrackin kappaleista.

Vuoden 1999 kauhupeli Silent Hillin suunnitteluvaiheessa Yamaoka asettui säveltäjän lisäksi ehdolle yleiseksi ääniohjaajaksi. Hän loi peliin poikkeuksellisen industrial-, ambient-, noise- ja kokeellista musiikkia tavanomaisempaan pelimusiikkiin sekoittavan soundtrackin. Hän vastasi myös kaikista muista pelin äänistä, efektoinnista ja soundtrack-julkaisun tuottamisesta. Samoihin aikoihin hän julkaisi ensimmäisiä monista Bemani-pelisarjaan säveltämistään kappaleista.

2000-luku

Pian ensimmäisen Silent Hillin julkaisun jälkeen Yamaoka alkoi työstää sen jatko-osan, vuonna 2001 julkaistun Silent Hill 2:n musiikkia ja ääniä. Soundtrackistä tuli tyylillisesti monipuolisempi, melodisempi ja tunteikkaampi, ja se saavuttikin suurta suosiota.[2] Myös Yamaoka itse on maininnut Silent Hill 2:n soundtrackin olevan yksi hänen omista suosikeistaan sarjassa. Hän toimi peliä kehitettäessä myös tuottajan roolissa.

Sävellettyään Contra: Shattered Soldierin kitarapainotteiset kappaleet, Yamaoka keskittyi toimimaan Silent Hill -sarjan seuraavien kahden osan, Silent Hill 3:n (2003) ja Silent Hill 4: The Roomin (2004) ohjaajana, säveltäjänä sekä yleisenä äänikehittäjänä. Näiden osien aikana Yamaoka toi pelisarjan tähän asti instrumentaaliseen musiikkiin mukaan lauluelementin. Hän valitsi Los Angelesissa pidetyssä valintatilaisuudessa Mary Elizabeth McGlynnin Silent Hill 3:n laulajaksi. McGlynn on toiminut laulajana myös kaikissa pelisarjan myöhemmissä osissa. Musiikillisen erikoisalansa lisäksi Yamaoka toimi myös pelisarjan kolmannessa ja neljännessä osassa yleisemmän ohjaajan roolissa, ja kehitti etenkin pelien interaktiivisuutta ja psykologisuutta.[1]

Vuoden 2006 tammikuussa julkaistiin Akira Yamaokan ensimmäinen oma, mihinkään pelisarjaan kuulumaton albumi nimellä iFUTURELIST. Seuraavaa ”sooloalbumia” artisti on harkinnut säveltävänsä vuonna 2011.[3] Sittemmin Yamaoka on työskennellyt muun muassa pelien Silent Hill Ørigins (2007), Silent Hill Homecoming (2008) ja Silent Hill: Shattered Memories (2009) parissa.

Silent Hill Shattered Memories jäi Yamaokan viimeiseksi työksi Konamissa hänen pitkäaikaisen työsuhteensa päätyttyä 2. joulukuuta 2009. Hän on kuitenkin kertonut harkitsevansa säveltämistä Konamin peleihin jatkossakin, mikäli häntä pyydetään siihen.[3]

2010-luku

Kuultuaan Akira Yamaokan jättävän Konamin, Koichi Suda, japanilaisen Grasshopper Manufacturen johtaja ja Yamaokan tuttava pyysi säveltäjää yhtiöönsä. Yamaoka suostui, sillä oli aina pitänyt yhtiön peleistä.[3]

Lähteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.