Ahojäkkärä

Ahojäkkärä (Omalotheca sylvatica, synonyymi Gnaphalium sylvaticum) on asterikasvien heimoon kuuluva tähkäjäkkärä.[1] Ahojäkkärä kasvaa kuivahkoilla niityillä ja pientareilla, tienvarsilla, metsänreunoilla ja nummilla sekä hiekkakuopissa. Ahojäkkärän kukinta-aika on heinä–elokuussa. Ahojäkkärä on yleinen lähes koko Suomessa; vain Lapissa se on harvinainen. Ahojäkkärän lisäksi Suomessa kasvavia jäkkäröitä ovat ahojäkkärää muistuttava norjanjäkkärä, savijäkkärä ja Lapissa kasvava lumijäkkärä.

Ahojäkkärä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Suku: Tähkäjäkkärät Omalotheca
Laji: sylvatica
Kaksiosainen nimi

Omalotheca sylvatica
(L.) Sch.Bip. & F.W. Schultz

Synonyymit
Katso myös

  Ahojäkkärä Wikispeciesissä
  Ahojäkkärä Commonsissa

Tuntomerkit

Ahojäkkärän kukinto on tähkämäinen ja tiheä, yleensä kolmasosa varresta. Torvimaiset laitakukat ja kehräkukat muodostavat mykerön ja ovat kellanvalkoisia–punertavia. Kukkien teriöt koostuvat viidestä yhteenkasvaneesta lehdestä. Hedelmä on kellanruskea, soikea pähkylä, jonka hapsihaiveninen pappus on hieman ruskehtava tai punertava. Lehtiasento on kierteinen. Aluslehdet ovat suikeita, lyhytruotisia ja varsilehdet tasasoukkia, ruodittomia. Lehtilavat ovat yksisuonisia, harvoin epäselvästi kolmisuonisia, päältä himmeänvihreitä ja alta tiheään valkokarvaisia. Varsi on jäykän pysty ja yleensä tiheään karvainen.

Lähteet

  • Blamey, Grey-Wilson: Otavan kasvitieto, 1989, 400
  • Otavan värikasvio, 2008
  • Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Omalotheca sylvatica (TSN 38138) itis.gov. Viitattu 1.8.2008. (englanniksi)

Viitteet

  1. Ahojäkkärä – Omalotheca sylvatica Laji.fi. Viitattu 29.12.2020.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.