Age of Empires (pelisarja)

Age of Empires on Ensemble Studiosin kehittämä ja Microsoft Game Studiosin julkaisema historiallinen reaaliaikainen strategiapelisarja. Vuonna 1997 julkaistun ensimmäisen osan, Age of Empiresin jälkeen on julkaistu lukuisia jatko- ja lisäosia. Muista osista poiketen sisarsarja Age of Mythology perustuu taruihin.

Age of Empires
Kehittäjä Ensemble Studios
Big Huge Games
Robot Entertainment
Forgotten Empires
Julkaisija Microsoft Studios
Lajityyppi reaaliaikainen strategia
Ensijulkaisu Age of Empires (1997)
Viimeisin julkaisu Age of Empires IV (2021)
Aiheesta muualla
Kotisivut
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Age of Empires -sarja on myynyt yli 20 miljoonaa kopiota.[1] Sarjan myötä Ensemble Studios on saanut mainetta reaaliaika strategiapelien luojana. Age of Empires -sarjassa on panostettu historialliseen tarkkuuteen sekä vihollisten tekoälyn parantamiseen.[2]

Ensimmäiset Age of Empires -pelit sijoittuvat historiallisten tapahtumien ympärille kattaen ajan kivikauden ja antiikin väliltä Euroopan ja Aasian alueella. The Rise of Rome -lisäosassa keskitytään Rooman keisarikunnan nousuun valtaan. The Age of Kings -osissa seikkaillaan Euroopassa keskiajalla. Age of Empires III:ssa tarkastellaan Eurooppalaisten Amerikan kolonisaatiota. Age of Empires Online -pelissä vain Kreikka ja Egypti ovat pelattavia sivilisaatioita. Sisarsarja Age of Mythology perustuu mytologiseen tarinaan pronssikaudella.

Pelaaminen

Kuvakaappaus pelistä Age of Empires 2

Yksinpelissä pelataan tietokonetta vastaan eri kartoilla. Alussa valitaan oma ja muiden pelaajien sivilisaatio. Verkkopelissä pelataan muita pelaajia vastaan verkossa. Pelissä voi lisäksi pelata kampanjoita tai luoda oman pelikentän. Pelin voi voittaa eri tavoilla riippuen pelimuodosta. Pelin voi voittaa keräämällä kaikki pyhäinjäännökset (relics), rakentamalla maailmanihmeen (Wonder), tuhoamalla kaikki vastustajat kartalta, saavuttamalla tietyn määrätyn pistemäärän tai jos pelaaja/joukkue saa vastustajia korkeamman pistemäärän peliajan loputtua.

Pelissä on myös muita sivilisaatioita, joiden kanssa voi käydä kauppaa tai liittoutua. Ennen peliä pelaajat voivat valita joukkueet, tai pelin aikana heitä voidaan lahjomalla saada liittymään samaan joukkueeseen. Joukkueet voidaan myös lukita ennen peliä, jolloin vastustajia ei voi lahjoa. Jokaisella sivilisaatiolla on Wonder (maailmanihme, esimerkiksi pyramidi tai katedraali), jonka rakentamalla voittaa pelin. Kun ihme on saatu rakennettua, sen täytyy pysyä tuhoutumattomana määrätty aika ennen pelin voittoa. Vastustajat voivat estää voiton tuhoamalla ihmeen. Pelaaja voi saada toisen samankaltaisen voiton, jos hän saa riittävästi pyhäinjäännöksiä haltuunsa. Tämän tapahduttua alkaa ajan laskenta, jonka loputtua pelaaja voittaa, mutta jos jokin pyhäinjäännös siirtyy toisen sivilisaation haltuun, ajanlasku päättyy. Pelissä voi valita myös pelimuodon, jossa ihmettä ei voi pystyttää eikä pyhäinjäännöksillä voittaa. The Conquerors -lisäosassa on myös pelimuoto Wonder Race eli maailmanihmeen rakennuskisa. Voitto tulee sille pelaajalle, joka on rakentanut maailmanihmeen ensin, eikä pelissä taistella.

Pelissä taistelut käydään sotilailla, joita saa sotilasrakennuksista kuten kasarmista. Jokaisella sotilaalla on tietyn verran energiaa (hitpoints), hyökkäystä (attack), puolustusta (defence), kantamaa (range, vain ampujayksiköillä) ja nopeutta (speed). Kun sotilaalta loppuu energia, hän kuolee. Mitä enemmän energiaa sotilaalla on, sitä kauemmin sotilas pysyy elossa. Yksiköiden nopeuksissa on eroja, esimerkiksi ratsumies on nopeampi kuin jalkamies ja jalkamies nopeampi kuin munkki (joidenkin yksiköiden, kuten jalkaväen yksiköiden, nopeutta voi kehittää korkeammaksi.) Sotilaat voivat myös käydä rannalla olevien laivojen sekä rakennusten kimppuun. Papit voivat parantaa omia yksiköitä ja käännyttää vastustajien yksiköitä tai rakennuksia itselleen. Käännytettäessä papeilta menee lumouspisteitä, jotka palautuvat ajan myötä. Papit koulutetaan temppeleissä/kirkoissa/luostareissa riippuen sivilisaatiosta tai pelistä. Pappeja voi myös kehittää esimerkiksi käännyttämään rakennuksia. Aikaisemmissa Age of Empires -peleissä voi valita peliin lisäyksen (all tech), jolloin kaikilla sivilisaatioilla on mahdollisuus saada kaikki kehitykset ja yksiköt (erikoisyksiköitä lukuun ottamatta) ilman rajoituksia.

Pelissä kerätään resursseja: puuta, malmia, kultaa ja ruokaa. Ruokaa saa maatiloilta, marjapensaista ja eläimistä. Kultaa ja malmia saa kaivoksista ja puuta metsästä. Kerätyt resurssit viedään eri keräyskeskuksiin, jotka ottavat vastaan tietynlaisia resursseja, tosin kaupungin keskukset (town center) ottavat vastaan jokaista resurssia. Torin avulla resursseja voi ostaa ja vaihtaa. Pelissä yksiköille täytyy olla tarpeeksi taloja. Mitä enemmän taloja, sitä useamman yksikön voi luoda. Pelin yksikkörajan voi vaihtaa esimerkiksi 200:n ennen pelin alkamista. Tähän poikkeuksena ovat The Conquerors -lisäosan hunnit (huns), jotka eivät tarvitse taloja. Normaalisti pelin alussa populaatio on 4/5, (Nomad) aikakaudella 3/0. Pelin ensimmäinen rakennus on kaupungin keskus (päärakennus). Päärakennus voi valmistaa työläisiä, jotka keräävät resursseja. Päärakennuksessa voi myös kehittää sivilisaationsa seuraavalle aikakaudelle.

Sarjan pelit

Vuosi Nimi Alusta
1997Age of Empires
1998Age of Empires: The Rise of Rome
1999Age of Empires II: The Age of Kings
2000Age of Empires II: The Conquerors
2002Age of Mythology
2003Age of Mythology: The Titans
2005Age of Empires III
2006Age of Empires III: The War Chiefs
2007Age of Empires III: The Asian Dynasties
2011Age of Empires: The Age of KingsNintendo DS
2011Age of Empires: MythologiesNintendo DS
2011Age of Empires Online
2013Age of Empires II HD
Age of Empires II HD: The Forgotten
2014Age of Mythology: Extended Edition
Age of Empires: Castle SiegeWindows Phone
2015Age of Empires II HD: The African Kingdoms
2016Age of Mythology: Tale of the Dragon
Age of Empires II HD: Rise of the Rajas
2018Age of Empires: Definitive Edition
2019Age of Empires II: Definitive Edition
2020Age of Empires III: Definitive Edition
2021Age of Empires II: Definitive Edition - Lords of the West
Age of Empires III: Definitive Edition - United States Civilization
Age of Empires II: Definitive Edition - Dawn of the Dukes
Age of Empires III: Definitive Edition - The African Royals
Age of Empires IV
Age of Empires III: Definitive Edition - Mexico Civilization
2022Age of Empires II: Definitive Edition - Dynasties of India
Age of Empires III: Definitive Edition - Knights of the Mediterranean


Age of Empires Collector’s Edition

Age of Empires Collector’s Edition on keräilyversio, johon sisältyvät pelit Age of Empires, Age of Empires: The Rise of Rome, Age of Empires II: The Age of Kings ja Age of Empires II: The Conquerors. Mukana on myös pelien viralliset ääniraidat. Ensimmäisen kerran pelipaketti julkaistiin vuonna 2000 ja uudelleenjulkaisu tehtiin vuonna 2006. Pelipaketin pelit kehitti Ensemble Studios ja julkaisi Microsoft sekä Ubisoft Exlusive.

Age of Mythology

Age of Mythology -pelisarja on Age of Empiresin kehittäjien tekemä sivusarja, joka edeltäjistään poiketen perustuu muinaisen ajan Kreikan, Norjan ja Egyptin mytologiaan. Mythology-sarjassa grafiikka ja pelihahmojen ulkonäkö on kehittynyt paljon.

Jokaisella sivilisaatiolla on oma erikoistapansa kerätä pelin uutta resurssisuosiota, jota saa jumalilta. Kampanjoissa pääsee seuraaman muun muassa Atlantiksen tuhoa ja Troijan sotaa.

The Titans -lisäosassa jokainen valtio voi valmistaa titaanin, joita ilman toista titaania on vaikea tuhota. Titaanit ovat pelin voimakkain ja isoin yksikkö.

Age of Empires IV

21. elokuuta 2017 Microsoft ilmoitti Relic Entertainmentin kehittävän sarjaan jatkoksi Age of Empires IV -peliä.[3]

Lähteet

Viitteet

  1. Age Series Passes 20 Million Units Sold Mark Bruce Shelley (arkistoitu) (englanniksi)
  2. The Age of Empires Heaven Interviews Dave C. Pottinger (Ensemble Studios) (englanniksi)
  3. Saarenoja, Panu: Age of Empires IV paljastui 21.8.2017. Pelaaja. Viitattu 12.1.2018.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.