Afrikanharlekiini

Afrikanharlekiini (Smithornis capensis) on pieni afrikkalainen varpuslintu.

Afrikanharlekiini
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Leveänokkaharlekiinit Calyptomenidae
Suku: Afrikanharlekiinit Smithornis
Laji: capensis
Kaksiosainen nimi

Smithornis capensis
(Smith, 1840)

Katso myös

  Afrikanharlekiini Wikispeciesissä
  Afrikanharlekiini Commonsissa

Koko ja ulkonäkö

Linnun pituus on noin 13 cm ja paino noin 25 g. Afrikanharlekiini on pieni mutta roteva. Se istuu tähystyspaikalla (oksalla tai ruohokasvin lehdellä) matalalla tiheän kasvillisuuden seassa. Sen höyhenpuku on alapuolelta valkea, tummaraitainen, ja päältä ruskea. Yläperä on valkoinen ja pyrstö lyhyehkö. Sen nokka on tukevatekoinen ja leveä, hyönteisten pyydystämiseen kehittynyt. Sukupuolet ovat hieman erivärisiä.

Esiintyminen

Afrikanharlekiini elää Afrikassa Saharan ja Sahelin eteläpuolella Keniasta Norsunluurannikolle, etelässä Angolaan ja Nataliin saakka. Lajin esiintymisalueen laajuus on noin 3,1 miljoonaa neliökilometriä ja se on ainakin paikoin runsas.

Elinympäristö

Afrikanharlekiinit elävät monenlaisissa metsissä, pusikoissa ja taimikoissa.

Lisääntyminen

Pesintä tunnetaan puutteellisesti. Laji on yksiavioinen. Pesä rakennetaan korkealle lehtipuun latvukseen, missä se on piilossa oksien ja lehvien alla. Valkoisia munia on 1–3.[2]

Afrikanharlekiinin soidinkäyttäytyminen on lajityypillistä. Lintu lentelee tähystyspaikkansa ympärillä pientä ympyrää, jolloin sen siiveniskuista syntyvä hurina kuuluu metrien päähän.

Ravinto

Afrikanharlekiini syö lähes pelkästään lentäviä hyönteisiä, joita se pyydystää nopeilla lentopyrähdyksillä, kuten siepot.

Lähteet

  • Perrins, Christopher M. (päätoim.) 1992: Otavan lintutieto - Maailman linnut. Otava. Italia. ISBN 951-1-12001-8
  1. BirdLife International: Smithornis capensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 2.12.2013. (englanniksi)
  2. Birds of Southern Africa
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.