Aaron Kosminski
Aaron Kosminski (syntyjään Aron Mordke Kozminski, 11. syyskuuta 1865 – 24. maaliskuuta 1919) oli puolanjuutalainen parturi, jota on epäilty Lontoossa 1800-luvun lopulla naisia surmanneeksi sarjamurhaajaksi Viiltäjä-Jackiksi. Kosminski saapui Englantiin siirtolaisena Puolasta 1880 ja työskenteli parturina Whitechapelin kaupunginosassa Lontoossa, jossa tehtiin vuosien 1888 ja 1891 välisenä aikana ainakin 11 poikkeuksellisen raakaa naismurhaa.
Kosminski nimetään usein yhdeksi vahvimmista epäillyistä Whitechapelin murhiin. Murhia tutkineen apulaispoliisipäällikkö Sir Melville Macnaughtenin muistion tietojen mukaan Kosminski oli yksi kolmesta poliisin pääepäillystä. Kosminskin mahdollisiksi motiiveiksi mainitaan naisviha ja murhanhimoiset taipumukset. Hänen on kerrottu olleen vainoharhainen skitsofreenikko. Lisäksi Kosminski asui hyvin lähellä rikospaikkoja ja hänen tiedetään uhkailleen ainakin kahta naista veitsellä.[1]
Raa’at naismurhat loppuivat Whitechapelissa vuonna 1891, eli samana vuonna kun Kosminski joutui mielisairaalaan.
DNA-tutkimus
Syyskuussa 2014 julkistettiin tieto dna-tutkimuksesta, jonka katsottiin tukevan oletusta Kosminskin syyllisyydestä. Suomalainen tohtori Jari Louhelainen, joka toimii tutkijana Liverpoolin John Moores -yliopistossa ja on aiemmin työskennellyt ainakin Oxfordin ja Helsingin yliopistoissa, onnistui eristämään DNA-näytteen Catherine Eddowesin murhapaikalta aikoinaan löydetystä uhrin kaulahuivista. Kaulahuivin oli hankkinut huutokaupasta englantilainen liikemies ja Viiltäjä-Jack-harrastaja Russell Edwards nimenomaan mahdollisia DNA-tutkimuksia varten. Jopa 126 vuotta säilyneistä soluista onnistuttiin nykyaikaisella erikoistekniikalla eristämään DNA:ta. Louhelainen vertasi DNA-jälkiä sekä Eddowesin että Kosminskin sukujen jälkeläisten DNA:han. Vastaavuus oli täydellinen.[2] Joidenkin asiantuntijoiden mukaan tutkimus ei vielä osoita Kosminskia kiistattomasti syylliseksi, sillä tutkimusta ei ole vertaisarvioitu, saali on voinut kontaminoitua, eikä saalin alkuperästä ole varmuutta.[3][4][5] Myöskään se, että Kosminski on ollut kosketuksissa saalin kanssa, ei tee hänestä vielä syyllistä.[4] Tutkija Louhelainen ei itsekään pidä DNA-tutkimustaan riittävänä tapauksen lopulliseen selvittämiseen.[6]
Russell Edwardsin ja Jari Louhelaisen DNA-tutkimuksista kirjoittamassa, Gummeruksen 2015 suomeksi julkaisemassa kirjassa Viiltäjä-Jack: Kuinka paljastimme murhaajan (englanninkielinen alkuperäisteos: Naming Jack the Ripper) esitetään myös Scotland Yardin olevan vakuuttunut Aaron Kosminskin syyllisyydestä.
Edwards kertoo soittaneensa Scotland Yardin koulutusmuseoon, kansankielessä niin kutsuttuun Mustaan museoon, kyselläkseen saalin tutkimiseen liittyvistä yksityiskohdista ja erityisesti saalin alkuperästä, koska saali oli tulossa myyntiin huutokauppaan, josta Edwards sen lopulta myös hankki. Edwards keskusteli puhelimessa museon intendentin Alan McCormackin kanssa. Museo on yleisöltä suljettu, autenttisiksi todistettujen historiallisiin rikoksiin liittyvien esineiden säilytyspaikka, samaan tapaan kuin keskusrikospoliisin rikosmuseo Tikkurilassa. Intendentti kertoi puhelimessa Edwardsille, että vaikka Scotland Yardilla oli ollut saali lainassa useita vuosia, he eivät olleet jäljittäneet sen aitoutta, minkä vuoksi he eivät voisi myöskään lausua aitoudesta mitään. Tästä huolimatta McCormack oli ollut kiinnostunut saamaan saalin lainaan museon kokoelmiin uudelleen, mikäli Edwards aikomustensa mukaisesti ostaisi sen itselleen. (Myöhemmin kävi ilmi, että saalin omistaja oli pyytänyt sitä pois museosta aihepiirin harrastajien tutkittavaksi, koska museo ei pitänyt sitä esillä varsinaisessa kokoelmassaan juuri siksi, ettei sen aitoutta voitu tyhjentävästi varmistaa.) Intendentti kuitenkin kertoi heillä aina olleen aineistoa, joka osoittaa Aaron Kosminskin syyllisyyden. Alan McCormack kehotti Edwardsia tekemään omat selvityksensä, koska todisteet eivät ole julkisia, vaan osa museon kokoelmaa. Edwardsin ihmetellessä asiaa McCormack antoi vähintäänkin erikoisen vastauksen sanoen Edwardsin mukaan, että ". . . televisio-ohjelmista ja kirjoista saa niin paljon rahaa, ettei todellista syyllistä kannata paljastaa!" [7]
Lähteet
- http://www.casebook.org/dissertations/robhouse-kosminski.html
- Moisio, Teppo: Suomalaistutkijan väitetään paljastaneen Viiltäjä-Jackin henkilöyden 126 vuoden jälkeen 7.9.2014. Helsingin Sanomat. Arkistoitu 7.9.2014. Viitattu 7.9.2014.
- Dna-jälki voi kertoa rikollisen ulkonäön 9.9.2014. Helsingin sanomat. Arkistoitu 10.9.2014. Viitattu 9.9.2014.
- Krp-johtaja: ”Kuulostaa uskomattomalta” 8.9.2014. Iltalehti. Viitattu 9.9.2014.
- Rutheford, Adam: Lyhyt historia meistä kaikista. Ihmiskunnan historia geenien kertomana, s. 177-184. Suomentanut Ketola, Veli-Pekka. Bazar, 2019. ISBN 978-952-279-665-3.
- Viiltäjä-Jackia tutkinut suomalainen toppuuttelee tuloksiaan 12.9.2014. Turun Sanomat. Arkistoitu 12.9.2014. Viitattu 12.9.2014.
- Viiltäjä-Jack: Kuinka paljastimme murhaajan. Russell Edwards ja Jari Louhelainen, Gummerus 2015, s. 167-71