AEGIS
AEGIS on integroitu sotalaivojen asejärjestelmä, jonka on kehittänyt RCA:n Missile and Surface Radar Division Yhdysvaltain laivastolle ilmapuolustusjärjestelmäksi. Nykyään asejärjestelmän kehittämisestä ja ylläpidosta vastaa Lockheed Martin. Järjestelmän nimi on lainattu Kreikan mytologiasta.
Järjestelmä koostuu tehokkaasta 6 megawatin sähköisellä keilanmuodustuksella toimivasta tutkasta, keskimatkan RIM-66 -ilmatorjuntaohjuksista sekä toimintaa valvovasta ja ohjaavasta tehokkaasta tietokonejärjestelmästä. Järjestelmä on suurikokoinen, siten alus on tyypillisesti alusta lähtien suunniteltu sitä silmällä pitäen. Ensimmäinen AEGIS -järjestelmän saanut alus oli ohjushävittäjä USS Ticonderoga, joka ei ole enää palveluksessa.
Alun perin Yhdysvaltain laivaston käytössä ollut järjestelmä on otettu käyttöön myös Japanin, Espanjan, Norjan ja Etelä-Korean laivastoissa. Lisäksi Australia on valinnut AEGIS-järjestelmän asennettavaksi uuteen ilmapuolustushävittäjäänsä. Kaikkiaan maailmalla on runsaat 100 AEGIS-järjestelmällä varustettua alusta. Yhdysvaltain laivastolla on jo pelkästään Arleigh Burke -luokan 77 ohjushävittäjässä AEGIS.
Yleistä
AEGIS-järjestelmä (engl. Aegis Combat System, ACS) on kehittynyt johto- ja valvontajärjestelmä (engl. Command and Decision, C&D) sekä tehokkaita tietokoneita ja tutkia hyödyntävä aseohjausjärjestelmä (engl. Weapon Control System).
ACS sisältää AEGIS-asejärjestelmän (engl. Aegis Weapon System, AWS), joka on ilmapuolustuksen nopeasti reagoiva osa, sekä Phalanx lähitorjuntajärjestelmän, Mk 41 ohjustenlaukaisujärjestelmän, sukellusveneentorjuntajärjestelmän sekä Tomahawk-risteilyohjukset. Järjestelmään on liitetty myös aluksen torpedot ja tykit.
AWS, joka on järjestelmän sydän, käsittää AN/SPY-1 tutkan, Mk 99 tulenjohtojärjestelmän, WCS:n, johto- ja valvontajärjestelmän sekä SM-2 Standard ohjusperheen. ACS:ää valvotaan kehittyneellä automaattisella paikanna- ja seuraa, monitoimisella kolmiulotteisen kuvan muodostavalla sähköisesti keilat muodostavalla AN/SPY-1 tutkalla. Tämä "laivaston kilpenä" tunnettu kuuden megawatin tutka kykenee etsimään ja seuraamaan yli sataa kohdetta samalla kun ohjaa ohjukset maaliin noin 190 kilometrin säteellä.[1]
AEGIS-järjestelmä ohjaa RIM-66 -ohjuksia lennon aikana radiotaajuuksilla käyttäen AN/SPY-1 tutkan antamaa reittitietoa, kunnes ohjus osuu maaliin. Ohjus kuitenkin tarvitsee loppumatkan ohjaukseen AN/SPG-62 tutkan apua. Kahden tutkan yhteistoiminta mahdollistaa usean maalin torjunnan samanaikaisesti.
Tietokoneohjattu johto- ja valvontajärjestelmä on päätöksenteon keskus, joka mahdollistaa AEGIS-järjestelmän samanaikaisen käytön lähes kaikenlaisten uhkien torjuntaan. Aegis Ballistic Missile Defense System -päivitysohjelma luo mahdollisuuden käyttää järjestelmää mereltä laukaistujen ballististen ohjusten torjuntaan.
Aiheesta muualla
- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta AEGIS Wikimedia Commonsissa