21. divisioona (talvisota)

21. divisioona on suomalainen sotatoimiyhtymä, joka osallistui talvisodan taisteluihin sen loppuvaiheissa. Kyseessä on pääosin Etelä-Suomen sotilaspiireissä 13. lokakuuta 1939 perustettavaksi (1. täydennysdivisioonan nimellä) määrätty divisioona. Divisioona sai keskityskäskynsä rintamalle 19. tammikuuta 1940. Divisioona muodostettiin käskyn mukaisesti niistä joukoista, jotka olivat jääneet perustamispaikoille varsinaisen kenttäarmeijan perustamisen jälkeen. Divisioona kuului ennen tammikuussa saamaansa keskittämiskäskyä organisatorisesti kotitäydennysjoukkoihin. [1]

Varustaminen

Divisioona oli siis kenttäarmeijan perustamisen jälkeen ylijääneestä henkilöstöstä perustettu yhtymä, joten määrävahvuuksiin ei puolustusvoimien kalustopulasta johtuen päästy edes siinä määrin kuin varsinaisen kenttäarmeijan osalta.

Komentaja(t)

Yksiköt

Divisioona perustettiin alun perin 1. täydennysdivisioonan nimisenä, mutta kenttäarmeijaan liittämisen yhteydessä sen nimi muutettiin siis 21. divisioonaksi ja samalla kaikki sen alayksiköt nimettiin myös uudelleen. Divisioonan yksiköiden numeroinnissa esitetään ensin taisteluihin osallistuneiden yksiköiden nimet ja suluissa niiden alkuperäiset (perustamistehtävien mukaiset) nimet [2] [3]:

  • Divisioonan esikunta Riihimäellä.
  • JR 61 (1. täydennysjalkaväkirykmentti) perustettiin Uudenmaan sotilasläänissä ja sijoitettiin Helsinkiin sekä Hämeenlinnaan.
  • JR 62 (2. täydennysjalkaväkirykmentti) perustettiin Turun sotilasläänissä ja sijoitettiin Turkuun.
  • JR 63 (3. täydennysjalkaväkirykmentti) perustettiin Kymen sotilasläänissä ja sijoitettiin Kouvolaan.

Lähteet

  • Sotatieteen laitos: Talvisodan historia. Porvoo: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1991. ISBN 951-0-17565-X.
  • Jorma Järventaus jne.: Suomi sodassa. Helsinki: Valitut Palat, 1983. ISBN 951-9078-94-0.

Viitteet

  1. Sotatieteen laitos: "Talvisodan historia" osa 1 s.143 ja osa 4 s.162
  2. Sotatieteen laitos: "Talvisodan historia" osa 1 s.144 ja osa 4 s.162
  3. Jorma Järventaus jne.: "Suomi Sodassa" s.108
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.