Turn A Gundam

∀ Gundam (jap. ∀ガンダム), Turn A Gundam, on Sunrisen tuottama japanilainen animaatiosarja. Se on osa Gundam-sarjaa. Sitä näytettiin Fuji terebin verkon kanavilla (osaa lukuun ottamatta) yhteensä 50 jaksoa 9. huhtikuuta 199914. huhtikuuta 2000 välisenä aikana. Japanissa sarja tunnetaan myös pelkästään lyhenteellä (Turn A). Vuonna 2002 sarja koottiin kahdeksi animaatioelokuvaksi Chikyūkō ja Gekkōchō, jotka pääsivät teatterilevitykseen Japanissa. Vuonna 2007 julkaistiin DVD-kokoelmaboksit I ja II.

∀ Gundam
∀ガンダム
(∀ Gundam)
Genretoiminta, science fiction
TV-anime
OhjaajaYoshiyuki Tomino
StudioSunrise
LähetyskanavatFuji terebi
Alkuperäinen lähetyskierros9.4.1999 14.4.2000
Jaksojen määrä50
Elokuva: Gekijōban ∀ Gundam I: Chikyūkō
OhjaajaYoshiyuki Tomino
StudioSunrise
Julkaisupäivämäärä9.2.2002
Kesto128 min
Elokuva: Gekijōban ∀ Gundam II: Gekkōchō
OhjaajaYoshiyuki Tomino
StudioSunrise
Julkaisupäivämäärä10.2.2002
Kesto128 min

Tarina

Oikean ajanlaskun vuonna 2343 Kuussa asuviin ihmisiin (Kuukansaan) kuuluva Loran Cehack laskeutuu Maahan Pohjois-Amerikan mantereelle tiedustelutehtävissä. Loran on ihmeissään Maan luonnosta ja joutuu virran viemäksi telmiessään joessa. Alajuoksulla olleet Heimin sisarukset, Kihel ja Sochie, pelastavat Loranin. Heimit kuuluvat nousevaan porvariluokkaan, ja vanhempi tytär Kihel muistuttaa ulkomuodoltaan täysin Loranin ihailemaa Kuun kuningatarta, Dianna Soreilia. Tyttöjen suostuttelemana Heimin perheen pää ottaa Loranin palveluksessa. Loran pääsee tärkeään asemaan perheen autonkuljettajana ja alkaa viettää rauhallisia päiviä Maassa.

Kahta vuotta myöhemmin Kesäpäivänseisausen aikaan Loran ja Sochie osallistuvat yhdessä vuorisyklillä pidettävään aikuistumisseremoniaan. Samaan aikaan Maan ja Kuun kaksi vuotta jatkuneet salaiset neuvottelut kateavat, ja Kuun kuningattaren armeija (Dianna Counter) käynnistää ”maahanpaluuoperaation”.

Kuulla on puolellaan musertava tekninen ylivoima sekä valtavien mobile suit -taistelukoneiden tuhovoima, joita vastustaakseen Amerikan kansalaisista koottu armeija (Inglessan miliisi) puolustautuu kaksitasoin ja ilmatorjuntatykein. Tästä suuttuneena Dianna Counterin vänrikki Poe Eiji tuhoaa vastarinnan voimakkaalla, alustentorjuntasädeaseella, vaikka sen käyttö onkin kielletty. Säde kuitenkin osuu vuorisykliin ja herättää ”Mustan historian” ajalta jälkeen jääneen ∀ Gundam -mobile suitin.

Loranista tulee olosuhteiden pakottamana ∀ Gundamin pilotti, ja hän pyrkii pysäyttämään Maan ja Kuun välisen sodan. Samaa toivoo myös Kuun kuningatar Dianna.

Taustaa

∀ Gundam suunniteltiin Kidō senshi Gundamin 20-vuotisjuhlatelevisiosarjaksi. 20-vuotisjuhlan kunniaksi Gundam isä Yoshiyuki Tomino palasi viiden vuoden jälkeen ohjaajaksi, ensimmäistä kertaa sitten Kidō senshi V Gundamin.

-merkki on joukko-opissa ja logiikassa käytetty universaalikvanttori, joka tarkoittaa ”kaikkea”. Lisäksi lukutapa ”Turn A” symboloi paluuta A:han, alkuun. ∀ Gundamissa Kidō senshi Gundamin aloittaman Avaruusvuosisadan lisäksi muiden kuin Tominon luomat Tulevaisuusvuosisata-, After Colony - ja After War -jatkumot niputetaan yhteen ”Mustaksi historiaksi”. Siten ∀ Gundam pyrkii yhdistämään kaikki siihenastiset Gundam-tuotokset. Sarja pyrkii vastaamaan kysymykseen siitä, mihin Maassa asuvien ja avaruuteen sekä Kuuhun muuttaneiden ihmisten toistuvat sodat lopulta johtavat, ja se toimii siten kaikkien Gundam-sarjojen yhteisenä päätepisteenä.

∀ Gundamiin mennessä Gundamin luoja Yoshiyuki Tomino ei ollut ollut erityisen vaikuttunut ilman häntä tehdyistä Gundam-jatkosarjoista, eikä siksi ollut sallinut ”Kidō senshi” -etuliitteen käyttöä muiden kuin Avaruusvuosisataa käsittelevien Gundam-teosten nimissä. ∀ Gundamin myötä Tomino kuitenkin oppi suvaitsemaan muutkin Gundam-sarjat, ja siitä eteenpäin ”Kidō senshi” -liitettä onkin käytetty myös muissa kuin Avaruusvuosisataan sijoittuvien Gundam-teosten nimissä.

Suunnitteluvaiheessa sarjan nimi oli Ring of Gundam. Tämä juonsi juurensa Tominon haluun tehdä Densetsu kyojin Ideonin kaltainen jälleensyntymistä kuvaava tarina. Koska Ring of Ideonin tekeminen ei vaikuttanut olevan mahdollista, halusi Tomino tehdä ainakin ”Ring of Gundamin”.[1]. Ring of Gundam -nimeä käytettiin myöhemmin Gundamin 30-vuotisjuhlan yhteydessä julkaistun lyhytelokuvan nimenä.

Muiden Gundam-sarjojen tapaan ∀ Gundam käsittelee Maassa asuvien ja Maata ympäröivään avaruuteen muuttaneiden ihmisten toimintaa pääasiassa teini-ikäisten päähahmojen kautta. Taustalla on kuitenkin sotaa sekä poliittisia ja historiallisia elementtejä.

Aiemmista Gundam-sarjoista poiketen traagisia taistelukohtauksia on sarjassa melko vähän, kun taas poliittista juonittelua esiintyy runsaasti. Tarinan maailma on tyyliltään 1800-luvun eurooppalaista kulttuuria (teollisilta osiltaan 1900-luvun Yhdysvaltoja) muistuttava, ja sarjassa kuvataan useasti idyllisiä maisemia. Tarinassa on nähtävissä vaikutteita myös Prinsessa Kaguyan tarinasta, Torikaebaya monogatarista ja ensimmäisestä Apinoiden planeetta -elokuvasta. Tomino itse on sanonut, että ”sarja on onnistunut kuvatessaan omanlaistaan yhteiskuntaa ollessaan samalla scifi-teos” ja että ”sarjassa ihmiset eivät ole ahtaissa ympäristöissä, vaan yleisilme on rauhaisa”.

Vuoteen 2010 mennessä ∀ Gundam on ollut ainoa Gundam-televisiosarja, jonka nimessä ei ole ”Kidō senshin” kaltaista etuliitettä. Päähenkilö ei vaihda käyttämäänsä mechaa kesken sarjan, mikä on ollut Gundam-sarjoissa harvinaista Kidō senshi Gundamin jälkeen (Kidō senshi Gundam F91 -elokuvassa ja Kidō senshi Gundam 0080 -OVA-sarjassa näin ei myöskään käy).

Kuun kuningatar Dianna Soreil on tarinassa keskeisessä asemassa. Tarinassa on muitakin tärkeitä naishenkilöitä, ja sarjan musiikista vastasi Yōko Kanno. Näistä seikoista johtuen sarjaa on nimitetty myös ”naiselliseksi Gundam-sarjaksi”.[2]

Sarjan mecha-suunnittelusta vastannut Syd Mead on kansainvälisesti tunnettu suunnittelija, mutta hänellä ei ollut kokemusta japanilaisten mechojen suunnittelusta, ja hän oli huolissaan siitä, hyväksyttäisiinkö hänen suunnittelemansa ”viiksekäs” Gundam Japanissa. Mead pyysi neuvoa ystävältään, suunnittelija Katsushi Murakamilta. Murakami sanoi, ettei asiassa ole hänestä ongelmaa. Murakami sanoi itsekin suunnitelleensa vastaavanlaisen koneen ja lähetti Meadille työkokoelmansa. Niiden joukossa oli robotti God Sigma, jonka poskista työntyy esiin suuret piikit. Tämän rohkaisemana Mead päätyi lopulliseen ∀ Gundam -mechan ulkoasuun.[3]

Bandain Katsumi Kawaguchi muistaa olleensa epävarma nähdessään uuden Gundamin ensimmäistä kertaa. G Gundamin kokemusten pohjalta (Kidō butōden G Gundamia arvosteltiin aluksi harrastusmessuilla voimakkaasti siitä, ”ettei se ollut Gungam”, mutta kesään mennessä siitä oli tullut hyvin suosittu) hän kuitenkin arvioi, että ∀ Gundam tultaisiin lopulta hyväksymään. Lisäksi Bandai oli lakannut ottamasta juurikaan osaa animaatiosarjojen luoviin prosesseihin Neon Genesis Evangelionin osoittauduttua hitiksi, eikä vastustanut ∀ Gundamiakaan (Kawaguchin mukaan näin oli asian laita myös Brain Powerdin ja Gasarakin kohdalla).[4]

Lähetysaikanaan ∀ Gundam -pienoismallit eivät juurikaan myyneet, eikä sarjasta tullut kaupallista hittiä. Tominon ja tuotantohenkilöstön mukaan syy tähän oli se, että sarja tehtiin tavalliselle yleisölle, ei otakuille. Sarja on jakanut Gundam-fanit myös melko tiukasti kahteen leiriin sen vuoksi, että sen hahmo- ja mecha-design poikkeavat melkoisesti aiemmista Gundameista.[5]

Sarjan viimeinen jakso ”Ōgon no aki” oli sarjan pääkanava Fuji tv:llä tarkoitus esittää tavalliseen tapaan viikkoa edellisen jakson jälkeen 31. maaliskuuta 2000, mutta aiottuna lähetyspäivänä Usu-vuori alkoi purkautua juuri ennen aiottua lähetysaikaa, ja ohjelman korvasi hätäuutislähetys. Näin viimeisen jakson lähetys peruuntui ainoana sarjan 50 jaksosta. Seuraavallakin viikolla ohjelmapaikalla nähtiin samaa aihetta käsittelevä uutislähetys, ja viimeinen jakso näytettiin viimein kaksi viikkoa myöhässä 14. huhtikuuta.

Ohjaaja Tomino, joka yleensä harvoin julkisesti ilmaisee olevansa tyytyväinen omiin teoksiinsa, on usein puhunut ylistävään sävyyn ∀ Gundamista. Newtype -viikkolehdessä Tomino myös sanoi, että haluaisi 20 vuotta myöhemmin tehdä uuden ∀ Gundam -teoksen vuonna 2005 julkaistujen Kidō senshi Z Gundam -elokuvien tapaan. Bak Romi (Loran) ja Rieko Takahashi (Kihel/Dianna) ovat myös ilmaisseet halunsa toistaa roolinsa myöhemmin, mikäli tilaisuus tarjoutuu.

Sarja on myös viimeinen Gundam-sarja, joka on tuotettu ei-digitaalisesti.

Tuotantohenkilöstö

Gundamin luoja Yoshiyuki Tomino palasi vuosien tauon jälkeen ohjaamaan sarjan, ja mecha-suunnittelu annettiin tehtäväksi Blade Runnerin ja Star Trekin suunnittelija toimineelle Syd Meadille. Hahmot luonnosteli mm. Street Fighter -pelien kanssa Capcomin Akira Yasuda. Musiikit sävelsi Yōko Kanno, joka oli säveltänyt myös Tominon aiempaan Brain Powrd -sarjaan musiikkia.

Mead toi Gundam-sarjan mechoihin uusia tuulia pyrkiessään yhdistämään ihmisruumiin liikkuvuuden ja koneiden tehokkuuden. Päärobotti ∀ Gundamin ulkomuoto poikkesi huomattavasti aiemmista Gundam-tyypeistä.

Tomino on kirjallisissa haastatteluissa todennut mm, ettei ”tunnustaisi ∀ Gundamia, jos olisi robottifani” ja ettei ”siihen aikaan ollut parempaa saatavilla”. Sarjassa itsessäänkin ∀ Gundamin ulkomuotoa sanotaan ”kömpelöksi”.

∀ Gundam valittiin kuitenkin sadanneksi juhlamalliksi Bandain Master Grade -pienoismallisarjaan.

∀ Gundam oli ensimmäinen kerta Gundamin historiassa, kun ei-japanilainen vastasi mecha-suunnittellusta ja myös ensimmäinen, jossa naisääninäyttelijä esitti miespäähahmoa. Gundamille epätyypillisesti sarjan nimi myös sanottiin ääneen alkuanimaatiossa.

Hahmoluettelo

Pääartikkeli: ∀ Gundamin hahmot
  • Loran Cehak: Bak Romi
  • Kihel Heim / Dianna Soreil: Rieko Takahashi
  • Sochie Heim: Akino Murata
  • Guin Sard Rhineford: Gō Aoba
  • Harry Ord: Tetsu Inada
  • Keith Laijie: Jun Fukuyama
  • Fran Doll: Kumiko Watanabe
  • Sid Munzer: Akio Nojima
  • Lily Borjarno: Ai Kobayashi
  • Gavan Goonny: Hōchū Ōtsuka
  • Phil Ackman: Tsuyoshi Koyama
  • Yanny Oviess: Takuya Kirimoto
  • Michael Gern: Tetsuo Kanao
  • Poe Eiji: Yumiko Nakanishi
  • Joseph Yaht: Setsuji Satō
  • Miran Rex: Kazuyuki Sogabe
  • Eversti Azi: Yutaka Nakano
  • Corin Nander: Yasuhiko Kawazu
  • Bruno: Kazunari Tanaka
  • Sam / Jacop: Hidenari Ugaki
  • Jessica: Chikako Akimoto
  • Herra ja rouva Heim (Dylan Heim: Katsumi Chō, rouva Heim: Fumie Hōjō)
  • Miashei Kune: Noriko Kitō
  • Ladderrum Kune: Ikuya Sawaki
  • Horace Niven: Hirohito Kakegawa
  • Cancer Kafka: Urara Takano
  • Muron Muron: Fumihiko Tachiki
  • Gym Ghingham: Takehito Koyasu
  • Merrybell Gadget: Rio Natsuki
  • Everstiluutnantti Mallygan / Agrippa Maintainer: Hiroya Ishimaru
  • Sweatson Stero: Uganda Tora
  • Teteth Halleh / Linda Halleh: Yumi Tōma

Sotakoneet

Pääartikkeli: Luettelo ∀ Gundamin sotakoneista

Ryhmittymät

Pääartikkeli: Luettelo ∀ Gundamin ryhmittymistä

Sanastoa

Vuorisykli
Nanokoneiden valmistaman erityisen maa-aineksen peittämiä vuoria. Tämän aineen ansiosta Mustan historian aikaiset erilaiset aseet ja sotakoneet ovat säilyneet suojassa vuosien kuluessa. Tutkija Sid Munzer kutsui tätä ”eläväksi ihmeeksi”. Mainarit kaivoivat vuorisykleistä useita jäännöksiä, mutta Valkean nuken käynnistymisen myötä ymmärrettiin, että sykleihin kätkeytyy myös voimakkaita aseita, ja vuorisyklejä alettiin kaivaa toden teolla.
Ensimmäinen löydetty vuorisykli oli Vicinityn kaivos, jossa ∀ Gundam (Valkea nukke) lepäsi puoliksi hautautuneena. Syklissä oli myös ∀ Gundamin asevarastolta vaikuttava onkalo.
Vuorisyklien joukossa mainarit pitivät ”Kadonnutta vuorta” erityisen epäonnekkaana paikkana.
Kuussakin on vuorisyklien kaltaisia paikkoja, mutta ihmiset ovat haudanneet ne umpeen.
Maahanlaskeutumissuunnitelma
Kuukansan Oikean ajanlaskun vuonna 2345 toimeenpanema maahanpaluusuunnitelma. Kuukansa oli odottanut tilaisuuttaan kolmisensataa vuotta, siitä lähtien, kun Maan radioaktiivisuuden havaittiin laskeneen sille tasolle, että siellä asuminen olisi taas mahdollista (Harutoshi Fukuin romaaniversion mukaan Kuukansa kylvi Maapallolle nanokoneita radioaktiivisuutta poistamaan). Vuonna 2343 Maahan saapui vaivihkaa useita testit läpäisseitä kuulaisia etujoukkoina. Samaan aikaan Kuu neuvotteli Amelian mantereen Inglessan alueen johtajien kanssa, mutta neuvotteluiden katkettua Kuukansa päätti palata Maahan väkipakolla. Sotatoimet Maan asukkaita vastaan olivat kiellettyjä, mutta tilanne ajautui kuitenkin sotaan Kuun armeijan ja Inglessan miliisin (Maan ihmisten) välillä.
Talvilinna
Maintainerin suvun ylläpitämä, useista valtavista mustista kuulista koostuva laitos. Laitoksessa kymmenen miljoona ihmistä voi samanaikaisesti olla kylmäunessa kuukansaa varten rakennetuissa laitteissa. Laitoksessa on myös tietokanta, johon on tallennettu tietoja Mustan historian ajalta.

Tuotantohenkilöstö

  • Tuotanto: Sunrise
  • Alkuteos: Hajime Yatate, Yoshiyuki Tomino
  • Ohjaaja: Yoshiyuki Tomino
  • Hahmojen alkuperäisluonnokset: Akira Yasuda
  • Hahmojen jatkosuunnittelu: Yoshihito Hishinuma
  • Mecha-suunnittelu: Kunio Ōkawara, Syd Mead, Atsushi Shigeta, Takumi Sakura
  • Graafinen ohjaus: Shigemi Ikeda
  • Väritys: Miyoko Kasamori
  • Kuvaus: Yōichi Ōgami
  • Leikkaus: Shigeyuki Yamamori
  • Äänet: Yōta Tsuruoka
  • Musiikki: Yōko Kanno
  • Avustus: Asatsu-DK, Sōtsū Agency
  • Tuottajat: Yoshihiro Suzuki (Fuji terebi), Hideyuki Tomioka (Sunrise)
  • Valmistus: Fuji terebi, Sunrise

Musiikki

Aloituskappaleet

Kummankin kappaleen alussa taustalla vierii animaatiopätkiä aiemmista Gundam-animaatioista.
”Turn A Turn”
Sanat Rin Iogi, sävel Asei Kobayashi, sovitus Tadashi Yatabe, laulu Hideki Saijō (Kingrecords)
(Jaksot 2–38)
Asei Kobayashi valitsi Hideki Saijōn laulajaksi. Kappaleen teon aikaan Kobayashi esiintyi Terauchi Kantarō ikka -sarjassa, ja Saijō oli vailla levytyssopimusta ollessaan siirtymässä BMG Japanilta Polydor Recordsille, joten single julkaistiin Kingrecordsin kautta. Samaan aikaan neuvoteltiin myös Kidō senshi Z Gundamin tunnuskappaleet laulaneen Hiroko Moriguchin kanssa.
Koska Kobayashi oli kiireinen Terauchi Kantarō ikka -sarjan näyttelijäntyön parissa, laulun sävel valmistui vain kahta viikkoa ennen ∀ Gundamin lähetysten alkua. Tiukan aikataulun vuoksi Tomino laati alkuanimaation storyboardin pelkästään laulun sanoituksen pohjalta (normaalisti alkuanimaatiot tehdään vastaamaan alkulaulun sävelen ajoitusta).
Tomino itse oli hyvin tyytyväinen Turn A Turniin, mutta koska se ei menestynyt kaupallisesti järin hyvin, sarjan loppuosalle laadittiin uusi tunnuslaulu. Kappale on kuitenkin myöhemmin osoittautunut suosituksi karaokessa[6]. Ensimmäistä kertaa Gundam-sarjassa sitten 12 vuoden takaisen Kidō senshi Gundam ZZ:n alkuanimaatiossa ei näytetty alkulaulun sanoja. Jaksossa 16 käytettiin vain kappaleen alkuosaa.
”Century Color”
Sanat Rin Iogi & Yōmu Hamaguchi, sävel Yōmu Hamaguchi, sovitus ja laulu Ray-Guns
(Jaksot 39–50)

Lopputeemat

”Aura”
Sanat ja sävel Shinji Tanimura, sovitus Yōko Kanno, laulu Shinji Tanimura (Pony Canyon)
(Jaksot 1–15, 17–40)
”Tsuki no mayu”
Sanat Rin Iogi, sävel ja sovitus Yōko Kanno, laulu Aki Okui
(Jaksot 41–49)
”Kagirinaki tabiji”
Sanat C. Piece, sävel ja sovitus Yōko Kanno, laulu Aki Okui
(Viimeinen jakso)

Taustakappaleet

”Uka”
Sanat Yūho Iwasato, sävel Yōko Kanno, sovitus Yōko Kanno, laulu Sōichirō Ōtsuka
”Alfa and Omega”
Sanat Carla Vallet, sävel Yōko Kanno, sovitus Yōko Kanno, laulu Carla Vallet
”Gekka bijin”
Sanat Rin Iogi, sävel Asei Kobayashi, sovitus Tadashi Yatabe, laulu Hideki Saijō
”Until”
Sanat Chris Mosdell, sävel Yōko Kanno, sovitus Yōko Kanno, laulu Maryanne Murray
”The Song of a Stone”
Sanat Chris Mosdell, sävel Yōko Kanno, sovitus Yōko Kanno, laulu Sōichirō Ōtsuka

Elokuvan kappale

”Tsuki no tama”
Sanat Rin Iogi, sävel Yōko Kanno, sovitus Yōko Kanno, laulu Red-joukkue

Soundtrack-levyt

Julkaisijana Kingrecords.

  • Original Soundtrack 1
  • Original Soundtrack 2 ”Dianna & Kihel”
  • Original Soundtrack 3 ”Cocoa”
  • Elokuva-soundtrack ”Wakusei no gogo, bokura wa kisu o shita”
  • ∀ Gundam with Kanno Yōko Concert Live (normaali ja rajoitettu DVD:llinen erikoispainos)

Jaksot

JaksoNimiKäsikirjoitusKuvausStoryboardAnimointiLähetyspäivä
SP∀ Gundam chokuzen special ”Turn A Turn”-2.4.
1999
1Tsuki ni hoeruHiroyuki HoshiyamaTetsuya WatanabeMinoru YokitaniTsukasa Dokite9.4.
2SeijinshikiKatsuhiko ChibaKunihiro MoriShin’ichi Sakuma16.4.
3Matsuri no atoMiya AsakawaYasuhiro MinamiFujio Suzuki23.4.
4Furusato no gunjinTetsuko TakahashiAkira NishimoriShin’ichi Sakuma30.4.
5Dianna kōrinHiroyuki HoshiyamaYoshiaki IwasakiMinori Okitani
Masakazu Hishida
Atsuo Tobe7.5.
6Wasurerareta kakoKatsuhiko ChibaTakashi IkehataAkitoshi YokoyamaTakurō Shinbo
Eiji Nakata
14.5.
7KifujinshūgyōMiya AsakawaKunihiro MoriShin’ichi Sakuma21.5.
8Laura no ushiTetsuko TakahashiTetsuya WatanabeKazu YokotaFujio Suzuki28.5.
9Corin, Gundam to sakebuHiroyuki HoshiyamaAkira NishimoriShin’ichi Sakuma4.6.
10HakamairiJirō TakayamaMihiro YamaguchiMinoru Okitani
Masakazu Hishida
Takurō Shinbo
Eiji Nakata
11.6.
11Nocris hōkaiKatsuhiko ChibaTakashi IkehataToshifumi KawaseShin’ichi Sakuma18.6.
12Chika kairōHiroyuki HoshinoKōichi SugitaniKazu YokotaMakoto Uno25.6.
13Toshiue no hitoMiya AsakawaYoshiaki IwasakiMinoru Okitani
Akitoshi Yokoyama
Kazuo Tobe
Yoshihito Hishinuma
2.7.
14Betsuri, futatabiJirō TakayamaAkira NishimoriTakurō Shinbo
Eiji Nakata
9.7.
15Omoide wa kieteTetsuko TakahashiTetsuya WatanabeMinoru OkitaniShin’ichi Sakuma16.7.
16Turn A no subeteKokoelmajakso (ei tekijäluetteloa)23.7.
17Kenkoku no dust blowMiya AsakawaKunihiro MoriFujio Suzuki30.7.
18Kihel to DiannaJirō TakayamaMihiro YamaguchiMinoru Okitani
Masakazu Hishida
Shin’ichi Sakuma6.8.
19Sochie no sensōHiroyuki HoshiyamaMasato KitakawaMinoru Okitani
Toshifumi Kawase
Noboru Sugimitsu13.8.
20Anis’ PowerTetsuko TakahashiAkira NishimoriTakurō Shinbo
Eiji Nakata
20.8.
21Dianna funsenHiroyuki HoshiyamaTetsuya WatanabeKazu YokotaShin’ichi Sakuma27.8.
22Harry no sainanJirō TakayamaKunihiro MoriAtsuo Tobe3.9.
23Teteth no yuigonIchirō ŌkōchiMihiro YamaguchiMinoru Okitani
Hiroki Kudō
Shin’ichi Sakuma10.9.
24Laura no tōboeTetsuko TakahashiYasuhiro MinamiMinoru Okitani
Dan Kongōji
Takurō Shinbo
Eiji Nakata
17.9.
25Willgame ririkuAi ŌtaMasato KitagawaMinoru Okitani
Akira Toba
Noboru Sugimitsu24.9.
26Satori no tatakaiJirō TakahashiTetsuya WatanabeTetsurō AminoShin’ichi Sakuma1.10.
27Yonaka no yoakeAkira Toba
Kunihiro Mori
Minoru OkitaniMasami Gotō
Yoshihito Hishinuma
8.10.
28Takusareta monoHiroyuki HoshiyamaAkira NishimoriTakurō Shinbo
Eiji Nakata
15.10.
29Soriel no futariMihiro YamaguchiMinoru Okitani
Kazu Yokota
Shin’ichi Sakuma28.10.
30Mune ni kakaeteMiya AsakawaMasato KitagawaMinoru Okitani
Hiroki Kudō
Noboru Sugimitsu29.10.
31Tsuigeki! Nakimushi PoeTesuko TakahashiYasuhiro MinamiMinoru Okitani
Masakazu Ohara
Shin’ichi Sakuma5.11.
32Shinwa no ōAi ŌtaTakashi IkehataAkitoshi YokoyamaTakurō Shinbo
Eiji Nakata
19.11.
33Manuipich kōryakuKunihiro MoriMinoru Okitani
Yukio Nishimoto
Kunihiro Mori
Atsuo Tobe25.11.
34Tobe! SeisōkenJirō TakayamaMihiro YamaguchiToshifumi KawaseShin’ichi Sakuma3.12.
35ZacktraegerMinoru Okitani
Hiroyuki Hoshiyama
Akira NishimoriMinoru Okitani
Akira Nishimori
Takurō Shinbo
Eiji Nakata
10.12.
36Militia uchūkessenIchirō ŌkōchiYasuhiro MinamiShin’ichi Sakuma17.12.
37Tsukisekai no monTetsuko TakahashiTakashi IkehataToshiaki YokoyamaShin’ichi Sakuma24.12.
38Sentōshin GhinghamMiya AsakawaKunihiro MoriJun TakadaTakurō Shinbo
Eiji Nakata
7.1.
2000
39Shōwakusei bakuretsuJirō TakayamaMihiro YamaguchiSeiji OkudaShin’ichi Sakuma14.1.
40Getsumen no kaisenIchirō ŌkōchiTetsuya WatanabeTetsurō AminoAtsuo Tobe
Yoshihito Hishinuma
21.1.
41Tatakai no ketsudanHiroyuki HoshiyamaAkira NishimoriShin’ichi Sakuma28.1.
42Turn X kidōMiya AsakawaYasuhiro MinamiSeiji OkudaTakurō Shinbo
Eiji Nakata
4.2.
43Shōgeki no kurorekishiTetsuko TakahashiTakashi IkehataKazuki AkaneShin’ichi Sakuma11.2.
44Teki, aratanariJirō TakayamaKunihiro MoriMasamitsu HidakaAtsuo Tobe18.2.
45Uragiri no GuinIchirō ŌkōchiAkita TobaSeiji OkudaShin’ichi Sakuma25.2.
46Futatabi, Chikyū eHiroyuki HoshiyamaTetsuya WatanabeSeiji Okuda
Minoru Okitani
Takurō Shinbo
Eiji Nakata
3.3.
47Ghingham shūraiTetsuko TakahashiAkira NishimoriMinoru Okitani
Akira Nishimori
Shin’ichi Sakuma10.3.
48Dianna kikanJirō TakayamaYasuhiro MinamiSeiji Okuda
Mioru Okitani
17.3.
49GekkōchōTakashi IkehataMinoru Okitani
Akitoshi Yokoyama
Takurō Shinbo
Eiji Nakata
24.3.
50Ōgon no akiMiya AsakawaKunihiro MoriMinoru Okitani
Toshifumi Kawase
Masami Gotō
Yoshihito Hishinuma
14.4.

Lähetyskanavat

  • Kantōn lähetysalue: CX Fuji television, pe 17.00–17.30
  • Hokkaidō: UHB Hokkaidō bunkahōsō, pe 16.30–17.00 (viikon myöhässä pääasemista)
  • Iwaten prefektuuri: mit Iwate Menkoi terebi, pe 16.25–16.55
  • Yamagatan prefektuuri: SAY Sakuranbo television, su 6.30–7.00
  • Fukushiman prefektuuri: FTV Fukushima terebi, ma 15.55–16.25
  • Toyaman prefektuuri: BBT Toyama terebi hōsō, la 18.30–19.00
  • Chūkyōn lähetysalue: THK Tōkai terebi hōsō, to 16.00–16.30
  • Kansain lähetysalue: KTV Kansai terebi hōsō, pe 15.30–16.00 (25. osasta alkaen pe 16.26–16.56, osa 41 ti 17.25–17.55, osa 49 to 16.30–17.00)
  • Kōchin prefektuuri: KSS Kōchi Sansan terebi, to 16.25–16.55 (siirtyi myöhemmin varhaisaamuun)
  • Fukuokan prefektuuri: TNC Terebi Nishi-Nippon, pe 16.25–16.55
  • Kagoshiman prefektuuri: KTS Kagoshima terebi hōsō

Sarja ostettiin myöhemmin myös monille Fujin verkkoon kuulumattomille kanaville.

Liitännäisteokset

Elokuvat

Sarjan elokuvaversion saivat ensi-iltansa koko Japanissa 9. helmikuuta 2002. Tv-sarjan 50 jakson materiaaliin oli lisätty uusia kohtauksia, ja niistä oli koottu kaksi elokuvaa. Elokuvien näytännöissä käytettiin ensimmäistä kertaa Japanin elokuvamaailmassa formaattia, jossa elokuvia näytettiin teattereissa vuoropäivinä. Gekijō ∀ Gundam I: Chikyūkō

(Jaksot 1–27)

Gekijō ∀ Gundam II: Gekkōchō

(Jaksot 28–50)
  • Lopputeema
”After All”
Sanat Chris Mosdell, sävel ja sovitus Yōko Kanno, laulu Donna Burke

Romaanit

  • ∀ Gundam (kirjoittanut Shige Satō, julkaisija Kadokawa shoten (Kadokawa Sneaker bunko), 1999–2000)
    • 1. osa: ”Shodō”
    • 2. osa: ”Sōran”
    • 3. osa: ”Hyakunen no koi”
    • 4. osa: ”Hi to Tsuki”
    • 5. osa: ”Gekkōchō”
    • ”Episodes”
    Moto Hagio kuvitti osat 1–5. Numeroimattoman Episodes-lisäosan kuvituksesta taas vastasi Kenji Tsuruta. Romaanit pohjautuivat televisiosarjaan, mutta niihin oli sisällytetty myös Tominon alkuperäisluonnoksissa olleita ideoita, kuten Black Doll ja sukupuolenvaihdos nanokoneiden avulla.
  • ∀ Gundam (jō/ge) (kirjoittanut Harutoshi Fukui, julkaisija Kadokawa Haruki jimusho (Haruki Novels), 2000)
    Julkaistiin uudistettuna vuonna 2001 Tsuki ni mayu – chi ni wa kajitsu (jō/chū/ge) -nimellä Gentōsha bunko -sarjassa. Gentōsha julkaisi romaanin myös kovakantisena vuonna 2005, tällä kertaa nimellä Tsuki ni mayu – chi ni wa kajitsu: From Called ”∀” Gundam. Se julkaistiin vielä 2007 uudelleen nimellä ∀ Gundam: Tsuki ni mayu – chi ni wa kajitsu (jō/ge) Kōdansha Box -merkillä. Haruki Novels -version kansikuvana on valokuva hahmoiksi pukeutuneista ihmisistä, Gentōsha bunkon kansikuvissa taas käytettiin Sengoku-kauden kuvakääröjen tyyliä. Kovakantisen painoksen kannessa oli Akira Yasudan piirtämä kuva Kihelistä ja Diannasta, ja samaa tyyliä käytettiin myös Kōdanshan painoksissa.
    Animaatiosarjasta poiketen kirjojen keskivaiheilla aletaan kuvata sodan seurauksina esiintyviä massamurhia ja kaupunkien tuhoutumisia Tominon kirjoittamine Avaruusvuosisata-Gundam-romaanien tyyliin. Fukuin muissakin romaaneissaan käyttämä Gusoh-ase esiintyy myös tässä romaanissa, ja lisäksi siinä kuvaillaan yksityiskohtaisesti myös mobile suitien lämpöydinreaktorien asemesta käyttämiä singulariteettireaktoreja, i-kenttägeneraattoreja, newtypejä (joista oli vain kuvamateriaalia animaatiosarjassa) ja muita Mustan historian osia.
    Romaanien ilmestymisaikaan siitä, että Ranpo Edokawa -palkinnon voittanut kirjailija kirjoittaa animaatiosarjan romaaniversion, tuli yleinen puheenaihe. Gentōsha poisti julkaisemansa pokkariversion nimestä kokonaan ”Gundam”-sanan voidakseen markkinoida sitä mm. Bōkoku no Aegiksen kirjoittaneen nousevan tähden, Fukuin, alkuperäisteoksena. Fukui itse taas halusi, että Gundam-sana jätettäisiin nimeen, vaikka se tarkoittaisi hänen rojaltiensa vähenemistä, jotta useammat nuoret lukijat kiinnostuisivat teoksesta. Nimen muutoksesta huolimatta itse kirjan sisältö pysyi samana.

Sarjakuvat

  • Comic Bonbon -versio, Kōichi Tokita, Kōdansha Bonbon Comics, 2 osaa
    Seuraa pääpiirteissään televisiosarjan juonta, mutta koska sarjakuva julkaistiin kuukausittain ilmestyvässä lehdessä, monia osuuksia lyhennettiin rajusti. Esiin kaivetut mobile suitit poikkeavat myös osittain: Muttowoooon asemasta käytetään Bound Docia ja Corinin Kapoolin sijaan Gundam Aesculapiusta. Alkuvaiheissa sarjakuva paljasti ennakkoon monia televisiosarjan juonenkäänteitä, mutta Kidō senshi Gundam Seedin alettua sarjakuva oli jo melkoisesti jäljessä.
  • Magazine Z -versio, Atsushi Soga, Kōdansha Magazine Z Comics, 5 osaa
    Julkaistiin kuukausilehdessä kuten Comic Bonbon -versiokin. Tämän sarjakuvan julkaisua kuitenkin jatkettiin animaatiosarjan päätyttyäkin. Tämän vuoksi sitä julkaistiin myöhemmin rinnakkain Masashi Iwasen Kidō senshi Gundam Seedin kanssa. Tarinan alkupuoli seurailee animaatiosarjan tapahtumia, mutta loppupuolella sarjakuvan tarina seuraa omia polkujaan. Osa sarjassa kuolevista hahmoista jää henkiin sarjakuvassa, ja toisaalta osa tv-sarjan tapahtumista selviävistä hahmoista kuolee sarjakuvassa. Lopputapahtumatkin eroavat animaatiosta huomattavasti.
  • Tsuki no kaze, Akiman, Kadokawa shoten Kadokawa Comics Ace, 1 osa
    Animaatiosarjan hahmosuunnittelija Akira Yasudan piirtämä sarjakuva, joka toimii prologina itse tv-sarjalle. Julkaistiin sarjan päättymisen jälkeen Gundam Ace -lehdessä. Tarina kertoo Loranin harjoittelusta maahanpaluuoperaatiota varten, ja siinä esiintyy kokonaan uusia hahmoja, kuten esim. Loranin kanssa kilpaileva kadetti Charles Gray. Sarjakuvan julkaisu pokkarimuodossa kesti huomattavan kauan, mutta viimein vuonna 2007 se julkaistiin nimellä ∀ Gundam: Tsuki no kaze. Gundam Seedin aikajatkumo Kosminen aikakausi sisällytettiin siinä Mustaan historiaan.

Pelit

  • SD Gundam: G Generation F
    Osa skenaariosta, hahmoista ja koneista piilotettuina ominaisuuksina.
  • SD Gundam: G Generation portable
    Ensimmäinen peli, joka täysipainoisesti hyödynsi ∀ Gundamin tarinaa ja hahmoja.
  • SD Gundam: G Generation Spirits
    ∀ Gundam esiintyy pelin loppuvastuksena. Peli käyttää omanlaistaan tulkintaa robotista. Sen kyvyt ja ulkonäkö ovat peliä varten uudistettuja.
  • SD Gundam: G Generation – Monoeye Gundams
    ∀ Gundam matkustaa ajan halki kaukaisesta tulevaisuudesta kertomaan totuuden mustasta historiasta.
  • Dynasty Warriors: Gundam -sarja
    Dynasty Warriors: Gundam -pelissä Loran ja Horace esiintyvät hahmoina, sen jatko-osa Dynasty Warriors: Gundam 2:ssa taas nähdään Loran (Laura Rolana), Ghingham ja Dianna.
  • Super robot taisen α gaiden
    ∀ Gundam ilmestyy pelin edeltäjän tapahtumiin nähden kaukaisessa tulevaisuudessa.
  • Super robot taisen Z
    ∀ Gundam esiintyy seitsemän vuoden tauon jälkeen toista kertaa Super robot taisen -sarjassa.
  • Dai-2-ji super robot taisen Z: hakaihen
    Super robot taisen Z:n jatko-osa.
  • Another Century's Episode 3 – The Final
    Osa sarjan koneista ja hahmoista on piilotettuna peliin (eivät esiinny pelin varsinaisessa tarinassa).

Lähteet

  1. Ideon to iu densetsu. Ōta shuppan, 1997. ISBN 978-4872334005. (japaniksi)
  2. Overman King-Gainer Introduction – Tomino Yoshiyuki, shinsaku o kataru!!, s. 40–41. Ōta shuppan, 2002. ISBN 978-4872336924. (japaniksi)
  3. Dengeki Hobby Magazine, 2008, nro 5. Kadokawa (Media Works).
  4. G2O Volume 6: Gundam Tribute Magazine. ASCII, 1999. ISBN 978-4756131492. (japaniksi)
  5. Otona no Gundam – kanzenban. Nikkei BP shuppan center, 2007. ISBN 978-4822263171. (japaniksi)
  6. ∀ no iyashi. Kadokawa Haruki jimusho, 1997. ISBN 978-4894569652. (japaniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.