Äänestysprosentti

Äänestysprosentti tarkoittaa vaaleissa äänestäneiden prosenttiosuutta kaikista äänioikeutetuista. Äänestysprosentit kääntyivät länsimaissa laskuun 1960-luvulla vuosikymmeniä jatkuneen kasvun jälkeen.[1] Alhaista äänestysprosenttia pidetään usein epätoivottavana asiana, sillä sen katsotaan heikentävän demokraattisten instituutioiden legitimiteettiä. Äänestysprosentin alhaisuuden syistä ja mahdollisista keinoista sen kasvattamiseen on keskusteltu laajasti. Tutkijat ovat kuitenkin erimielisiä äänestysprosenttien laskun syistä. Mahdolliset syyt saattavat olla taloudellisia, demografisia, kulttuurillisia, teknologisia tai instituutionaalisia. Äänestysprosenttia on yritetty kasvattaa kehottamalla äänioikeutettuja äänestämään.

Äänestäjiä jonottamassa äänestyspaikalle Bagdadissa Irakin vuoden 2005 vaaleissa. Äänestysprosentti nousi korkeaksi huolimatta laajasta väkivallan pelosta.

Eri valtioiden välillä on suuria eroja äänestysprosenteissa. Esimerkiksi Yhdysvaltain vuoden 2008 presidentinvaalien äänestysprosentti oli 63%,[2] kun taas Australiassa, missä on käytössä äänestysvelvollisuus, ja Maltalla äänestysprosentti on yleensä noin 95%. Nämä erot voidaan selittää kulttuuristen ja institutionaalisten erojen yhdistelmänä.

Lähteet

  1. Niemi, Richard G. ja Herbert F. Weisberg: Controversies in Voting Behavior, s. 31. CQ Press, 2001. (englanniksi)
  2. African-Americans, Anger, Fear and Youth Propel Turnout to Highest Level Since 1964 (PDF) (lehdistötiedote) Center for the Study of the American Electorate, American University. Arkistoitu 18.12.2008. Viitattu 18.12.2008. (englanniksi)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.